Mirović razgovarao sa ambasadorkom Makedonije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Republike Makedonije Vera Jovanovska-Tipko, ocenili su u današnjem razgovoru, da postoji prostor za jačanje saradnje pokrajine Vojvodine i Srbije sa Makedonijom, pre svega u oblasti privrede i kulture.

Istaknuto je da je u obostranom interesu unapređenje ekonomskih odnosa, kroz povezivanje privrednih komora i klastera u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije. Saradnja i zajedničke inicijative, kako su zaključili Mirović i Jovanovska-Tipko, moguće su i povezivanjem naučno-tehnoloških institucija, univerziteta i turističkih poslenika.

Predsednik Mirović i ambasadorka Jovanovski-Tipko, saglasili su se i da je u zajedničkim interesu afirmacija položaja makedonske nacionalne manjine u Vojvodini i srpske nacionalne manjine u Makedoniji, kroz podršku projekata očuvanja kulture i identiteta.

U razgovoru je još ocenjeno da kroz saradnju lokalnih i regionalnih vlasti, preko razvojnih i regionalnih agencija, zajednički može da se aplicira za sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.