Predstavljeni potencijali Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona i gradova u Briselu

Delegacije Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine su u Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji, u Kancelariji AP Vojvodine u Briselu, poslednjeg dana na manifestaciji Evropska nedelja regiona i gradova, bili domaćini predstavnicima drugih evropskih regija i gradova, kao i privrednicima zainteresovanim za ulaganje u Vojvodini. Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, ovim prijemom na kome su predstavljeni potencijali Vojvodine, završeno je učešće delegacije AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona i gradova.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da je delegacija AP Vojvodine tokom ove manifestacije imala uspešnu promociju i veoma kvalitetne razgovore koje je vodila sa predstavnicima Hesena, Štajerske, Baden-Virtemberga i Osiječko-baranjske županije i ostvarila dobre kontakte sa njima. Akcenat prezentacije Vojvodine stavljen je na pitanja ekonomskog razvoja, potencijala kojima raspolažemo, razvoja infrastrukture i privlačenja investicija u cilju otvaranja novih radnih mesta.

– Nadam se i verujem da će to u veoma bliskoj budućnosti rezultirati onim oblicima saradnje koju želimo, a to je, pre svega na ekonomskom planu, dolazak investitora, ali i u oblastima kulture, informisanja i razmene studenata – izjavio je Igor Mirović. On je dodao da je ponosan i na činjenicu da su se u Briselu u jedinstvenom nastupu predstavili i Vojvodina i Grad Novi Sad, u čekanju dobre vesti da je Novi Sad dobio titulu da bude evropska prestonica kulture 2021. godine.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da je prezadovolјan nastpom pokrajinske delegacije na Evropskoj nedelјi regiona i gradova u Briselu, jer je ostvaren niz susreta i jer je Vojvodina danas u Evropi prepoznatlјiv region.

– Vojvodina je u Briselu region koji se ceni, region na koji se obraća pažnja i ubeđen sam da to uverenje da je Vojvodina uspavana lepotica, jeste uverenje koje sve nas u Vojvodini treba da ohrabruje. To je prostor u kome se može kvalitetno živeti i na tome svi mi koji u Vojvodini živimo, moramo zajednički da radimo, a ono što me ohrabruje je da u čitavoj Evropi imamo partnere koji nam u tome žele biti saveznici – rekao je Pastor.

U okviru 14. Evropske nedelje regiona i gradova predstavljena je i kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. Godine, a u prvi plan je istaknuto da je grad univerzitetski centar, ali i inkubator razvoja informacionih tehnologija u Srbiji.
 
Tokom Evropske nedelje regiona i gradova od zvaničnika su se mogli čuti stavovi da je potrebno već od nivoa gradova i regiona zajedno raditi na pronalaženju najboljih rešenja za važna pitanja, da evropska koheziona politika za cilj mora imati ekonomski rast, radna mesta, kvalitet života građana i socijalnu komponentu, kao i pojednostavljenje procedure za korišćenje sredstava evropskih fondova.