Predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju

Danas je u Skupštini AP Vojvodine predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovaračkom procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji obuhvata period od oktobra 2016. do februara 2018. godine.

Predstavljanju godišnjeg izveštaja prisusutvovao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopupravu, Nebojša Drakulić.

On je istako da posebna vrednost ovog izveštaja izražena u stavu da nema stagnacije ili nazadovanja u reformskim aktivnostima te da pojedini sektori beleže brži i efikasniji tempo reformi, a neki sporiji i manje efikasan.

Kako je Drakulić naveo, razlike postoje prvenstveno zbog zahtevnijeg pristupa, kao što su reforme pravosuđa i javne uprave ili borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Naša je obaveza da se fokusiramo upravo na one segmente javnih politika gde su uočene određene anomalije, nerazumevanja i otpori promenama ili su rezultati reformi manje vidljivi u praksi“, poručio je Drakulić i ocenio da se to odnosi na sektore koji podrazumevaju celovite i strukturne reforme ili temeljnu reviziju sistema, implementacije i usklađivanja sa legislativnim instrumentima Evropske unije. 

Šefica sektora za evroske integracije i ekonomske poslove delegacije Evroske unije u Srbiji Radica Nusdorfer, izrazila je zadovoljstvo što se ovogodišnji izveštaj predtavlja u Vojvodini, te naglasila da je pozitivni napredak ostavren u oblasti ekonomije kao i  da je potrebno fokusirati se na poslovno okruženje i investicije.

„ Kada su u pitanju fiskalni rezultati situacija je odlična, međutim u ovom segmentu potrebno je takođe obratiti pažnu na preduzeća koja nisu prošla proces restruktuiranja upravo radi održavanja fiskalne stabilnosti“, zaključila je Nusdorferova.
 
U diskusiji su učestvovali , Biljana Viduka iz Informacionog kutka Evroske Unije u Novom Sadu, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, član Tima Evropa, Vladimir Medović, profesor Dragan Ilić, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad Aleksandar Simurdić, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.