Potpisana Izjava o saradnji AP Vojvodine i Pokrajine Hesen

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Pokrajine Hesen Folker Bufije potpisali su danas u Nemačkoj, u Vizbadenu, Izjavu o uspostavljanju saradnje AP Vojvodine i Pokrajine Hesen.

Reč je o dokumentu koji će omogućiti direktnu i intenzivnu saradnju i uspostavljanje kontakata između regionalnih uprava, lokalnih samouprava, organizacija, institucija i privrednih društava, pre svega u oblasti privrede, trgovine i industrije, privlačenja investicija, zatim u nauci i tehnologiji, obrazovanju, kulturi, zaštiti životne sredine, socijalnim pitanjima i sportu, kao i u drugim oblastima.

– Ovo je izuzetno značajan sporazum. Dogovorili smo danas saradnju za budućnost u ključnim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u delu intenziviranja privredne saradnje. Nemački privrednici vodeći su po stepenu investiranja u našoj zemlji, i mi želimo da se taj trend nastavi – istakao je predsednik Mirović.

Dogovorena je, kako je dodao, i saradnja u oblasti zaštite životne sredine, ali i povezivanje univerziteta, kao i kulturnih poslenika.

– Srbija pripada Evropi, ona mora da nastavi svoj put jer je mi vidimo kao deo evropskog društva. Evropska agenda Srbije je proces koji se u Nemačkoj razume i podržava – kazao je premijer Bufije.

Hesen je najrazvijenija od 16 nemačkih saveznih pokrajina, i u njoj živi šest miliona stanovnika. Ostvaruje BDP vredan 278 milijardi evra, što je čini jednom od najbogatijih evropskih regija.

Potpisivanju Izjave o saradnji prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.