Potpisan Sporazum o razvijanju saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hajnan

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i izvršni viceguverner kineske provincije Hajnan Mao Čaofeng potpisali su danas u Kini, u gradu Boao, Sporazum o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i provincije Hajnan.

Dve strane saglasne su u tome da će uložiti zajedničke napore, kako bi promovisale prijateljske kontakte među ljudima i ekonomski i trgovinski protok.

Na taj način bi se aktivno sprovodila svaka razmena i saradnja u oblasti poljoprivrede, visoke tehnologije, turizma, kulture i u drugim oblastima. Predsednik Mirović istakao je da postoji interesovanje privrednika iz Vojvodine za izvoz u pokrajinu Hajnan, ali i za ‒ kako je naveo ‒ direktno investiranje s kompanijama, ocenjujući da je potpisani dokument okvir za sklapanje dugoročnih poslova zainteresovanih privrednika i poljoprivrednika.

Kako je dodao predsednik Mirović, dogovorena je i isporuka prvih količina vina iz AP Vojvodine, lancu hotela grupe Vizun.

Ranije danas, predsednik Mirović, prisustvovao je na “Godišnjoj konferenciji Boao foruma za Aziju 2019” u formatu dijaloga, gde je pred visokim zvaničnicima iz Kine i celog sveta predstavio ekonomske, privredne i turističke potencijale AP Vojvodine.

Tema panela ovogodišnje konferencije bila je “Mogućnosti i izazovi za povezivanje Udruženja zemalja Jugoistočne Azije i Kine i luka slobodne trgovine Hajnana”.

Svečanu ceremoniju početka konferencije otvorio je predsedavajući Foruma Ban Ki Mun, a glavni govornik bio je premijer Narodne Republike Kine Li Kećijang.