Sekretar Bjelić primio delegaciju pogranične Županije Karaš-Severin iz Rumunije

U okviru proslave obelžavanja stogodišnjice Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, primio je danas delegaciju pogranične županije Karaš-Severin iz Rumunije, predvođenu skeretarom županije Darijanom Čobanu.

Tokom susreta u Pokrajinskoj vladi, ocenjeno je da Srbija i Rumunija imaju čvrste prijateljske odnose i veoma dobru saradnju koja se, pre svega, ogleda u projektima prekogranične saradnje koji su  značajan instrument i  doprinose  ostvarenju ubrzanog privrednog razvoja i brojnih benefita u korist stanovnišatva u pograničnim područjima.

Bjelić i Čobanu su se saglasili,  da između Vojvodine i  ove rumunske županije  komunikacija do sada nije bila izražena te da postoji  značajan prostor za inteziviranje saradnje u oblastima privrede, nauke, kulture i obrazovanja, posebno u projektima koji se finasiraju iz fondova Evrospke unije i načinima njihove implementacije.

Dodatni impuls tome, kako je navedeno, obezbeđuje članstvo obe regije u Evroregionu DKMT kao i Sporazum o saradnji imeđu Pokrajine Vojvodine i Županije Karaš-Severin potpisan maja 2004. godine.

Sastanku su prisutvovali i sekeretar Pokrajinske vlade Tatjana Gašević i izvršni direktor u županiji Karaš-Severin Kristijan Bitea.