Pokrajinski sekretari održali radni sastanak sa potpredsednicom Skupštine županije Čongrad Anom Mađar

Resorni sekretari četiri pokrajinska sekretarijata, održali su danas radni sastanak sa potpredsednicom Skupštine županije Čongrad u Mađarskoj i potpredsednicom Skupštine evropskih regiona (AER) zaduženom za proširenje i EU, Anom Mađar.

Na sastanku je ocenjeno da je dosadašnja saradnja pokrajinskih sekretarijata i županije Čongrad izuzetno uspešna te da su odobreni projekti koji se finasiraju iz fondova Evropske unije, doneli konkretne rezultate na dobrobit građana Vojvodine i županije Čongrad.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za inteziviranje saradnje i podršku u kadidaturi novih projekata, navodeći pitanja inovativnih pristupa u poljoprivredi, podršku malim i srednjim preduzećima, projekte putne infrastrukture i saradnju putem evro-regionalne agencije DKMT za projektnu dokumentaciju izgradnje železnice koja će povezati susedna mesta s obe strane granice između Mađarske i Srbije.

Važna tema razgovora bila je i primena obnovljivih izvora energije, biomase te razmatranje mogućeg formiranja zajedničkog energetskog budzeta i sprovođenje principa energetske efikasnosti.

Potpredsednica županije Čongrad kao važnu projektnu inicijativu istakla je ponovno uvođenje gajenja industrijske kudelje, koja je ranije u tekstilnoj industriji imala dugu tradiciju, naglasivši da bi se kandidovanjem složenog projekta, kudelja koristila u inovativnoj industriji, auto-industriji te kao bioenergent.

Pokrajinski sekretari i potpredsednica Skupštine Čongrada, sastali su se u okviru međunarodne konferencije„Biomasa – potencijal za rast“, koja se danas održava u Novom Sadu, povodom nastavka skupštinske saradnje između AP Vojvodine i Županije Čongrad te proširenja saradnje na druge pokrajinske sekretarijate.

Sastanak sa potpredsednicom Mađar, održali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, sekretar za za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić, sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za energetiku građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić.