Podrška srpskoj zajednici u Primorsko-goranskoj županiji i obilazak manastira Krka i Krupa

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, a u kojoj su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, razgovarala je juče u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci sa predstavnicima srpske zajednice u tom gradu, zatim za predstavnicima Karlovačke županije, grada Ogulina i opština Plaški, Vojnić i Krnjak, gde većinsko stanovništvo čine Srbi.

Sastanku su  prisustvovali i  predstavnici mesnih zajednica Moravice, Gomirje i Ljubošina, koje teritorijalno pripadaju opštini Vrbovsko te predstavnici triju kulturno-umetničkih društava koja nose ime velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle – iz Ogulina, Karlovca i Plaškog.

Prema rečima Dragane Milošević podrška brojnoj srpskoj zajednici koja živi u Primorsko-goranskoj županiji – kojoj inače pripadaju pomenuti gradovi, odnosno opštine – da sačuva svoj nacionalni i kulturni identitet, jezik i  pismo, kao i tradiciju i običaje, trajno je opredeljenje Pokrajinske vlade.

„Stoga mi već sada izdvajamo značajna sredstva za podršku u oblasti kulture i javnog informisanja na srpskom jeziku i to ćemo,  u još većem obimu, činiti  i  ubuduće. Veliki je, naravno, prostor i za podršku u oblasti sporta i međuregionalne saradnje“, dodala je Miloševićeva.

U razgovorima je učestvovao i generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović koji je istakao da su ovakve posete i podrška srpskoj zajednici, u svim vidovima njenog organizovanja, od izuzetnog značaja.

Predstavnici srpske zajednice u Rijeci su podsetili da je 14. oktobra prošle godine na adekvatan način obeleženo tačno tri veka od kada su prvi Srbi došli u taj grad i, za to vreme, ostavivili dubok trag u njegovom životu i istoriji.

U okviru posete, delegacija Pokrajinske vlade obišla je i drevne pravoslavne manastire Krka i Krupa, kao i Kulturno-umetničko društvo „Kistanje“ i Udruženje građana „Ravni Kotari“.Njihovim predstavnicima sekretar Batez je uručio sportsku opremu, a sportski rekviziti darovani su i učenicima Bogoslovije u  manastiru Krke, na čemu se zahvalio Episkop dalmatinski Nikodim Kosović.