Pismo o namerama o saradnji između Vojvodine i kineske provincije Hajnan potpisano u Pokrajinskoj vladi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konsultativne konferencij Ju Sjun (Yu Xun) potpisali su danas Pismo o namerama o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija) i Provincije Hajnan (Narodna Republika Kina). Tekst potpisanog Pisma o namerama utvrdila je Skupština AP Vojvodine na sednici 28. septembra 2016. godine, kada je i ovlastila predsednika Pokrajinske vlade da potpiše ovaj dokument kojim se izražava volja da se saradnja između dve pokrajine osnaži i produbi.

Predsednik Mirović je rekao da je bolja i tešnja saradnja dve pokrajine u obostranom interesu i da je ona nastavak velikog prijateljstva između naroda Srbije i Kine, potvrđenog i boravkom kineskog predsednika u našoj zemlji kao i boravcima naših najviših zvaničnika u Kini.

– Saradnja sa Kinom je sve bolja i intenzivnija iz meseca u mesec i iz te zemlje stižu samo dobre vesti – velike investicije, najavljeno ukidanje viza koje će podstaći saradnju u mnogim oblastima, izgradnja infrastrukture, očekivani poslovi baš u Vojvodini, na realizaciji brze pruge od Beograda do Budimpešte – a to nas uverava da su ovakvi sporazumi izuzetno važni – rekao je predsednik Pokrajinske vlade, podvukavši da očekuje da ta saradnja bude što praktičnija. Predsednik Mirović je dodao da potpisivanje dokumenta treba da rezultira dolaskom što većeg broja investitora, naučnika, kulturnih poslenika i mladih iz Hajnana u Vojvodinu, i iz Vojvodine u Hajnan.

U Pismu o namerama stoji da će Autonomna pokrajina Vojvodina i Provincija Hajnan, u skladu sa principima zajedničkog zvaničnog saopšenja o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, jačati i razvijati prijateljstvo i saradnju, promovisati obostrano razumevanje između srpskog i kineskog naroda putem prijateljskih konsultacija, i raditi na uspostavljanju pobratimskog odnosa između dve pokrajine. U dokumentu se navodi da su pokrajine Vojvodina i Hajnan postigle dogovor o preduzimanju zajedničkih napora, zasnovanih na jednakosti i obostranoj koristi, kako bi se promovisali međuljudski, prijateljski kontakti, kao i privredna i trgovinska razmena između dve strane, i kako bi se aktivno sprovodila razmena i saradnja u oblasti poljoprivrede, turizma, visokih tehnologija, kulture.

Ju Sjun, predsednik Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konsultativne konferencije, rekao je da je moguća veoma sadržajna saradnja između Hajnana i Vojvodine, da je potpisivanje Pisma o namerama dobar početak, a da će se perspektivnost veoma brzo pokazati kroz realizaciju značajnih zajedničkih projekata. Predstavljajući provinciju Hajnan kao najmlađu kinesku provinciju (osnovanu 1988. godine) koja broji nešto više od 9 miliona stanovnika, Ju Sjun je istakao da je ta provicija veoma razvijena i sa mnogo potencijala i izneo da u Kini tu provinciju zbog njenih prirodnih bogatstva, čistog vazduha i visokog kvaliteta vode, nazivaju Havajima Orijenta i ostrvom zdravlja i dugovečnosti.
 
Potpisivanju Pisma o namerama prisustvovali su potpredsednici Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević i Ivan Đoković; pokrajinski sekretari Ognjen Bjelić i Vladimir Galić, kao i delegacija članova Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konsultativne konferencije. Kinesku delegaciju danas i sutra očekuju brojni susreti i sastanci posvećeni konkretizaciji saradnje.