Otvoren Drugi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Republika Hrvatska 2014-2020

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin prisustvovao je danas svečanoj konferenciji, održanoj u Gradskoj kući u Subotici, povodom  otvaranja  Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za period 2014 -2020.

Drugi javni poziv za dostavljanje predloga projekata, u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija  2014-2020, otvoren je 30. marta 2018. godine, a reč je o Programu evropske teritorijalne saradnje, koji nastavlja uspešnu saradnju Hrvatske i Srbije.  Programsko područje obuhvata područja četiri županije severoistočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 miliona stanovnika. Ukupan budžet programa iznosi 40 miliona evra, a budžet je obezbeđen iz sredstava Evropske unije i dodatnih sredstava država učesnica. Koordinator pripreme projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, a operativno ga realizuje Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao Upravljačko telo i Ministarstvo za evropske integracije, kao Nacionalno telo u Republici Srbiji.

Cilj Programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Budžet programa namenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska prioriteta: zapošljavanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo, životnu sredinu, prevenciju rizika i proizvodnju energije, turizam, kulturno i prirodno nasleđe, konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Na konferenciji su učestvovali i pomoćnik ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Mihajilo Dašić, pomoćnica ministarke regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije Kristina Bilić, zatim Joana Kirilo, task menadžer za Interreg IPA programe prekogranične saradnje u Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji, Stela Arneri, direktorka Agencije za regionalni razvoj, Anđelka Hajdek iz Upravljačkog tela Programa i Davor Skočibušić, šef Zajedničkog sekretarijata Programa.

Više informacija o samom Programu možete naći  na sledećoj stranici:  http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/2nd-call-proposals/