Predočeni prioriteti Pokrajinske vlade i potencijali Vojvodine

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pomoćnik Nebojša Drakulić, u okviru manifesracije Evropska nedelja regiona i gradova, prisustvovali su sastanku sa rukovodstvom predstavništva nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i rukovodstvom Dunavske strateške tačke.

Sastanku su prisustvovali Johanes Jung, direktor predstavništva Baden-Virtemberga i direktor Dunavske strateške tačke Matija Vilfan, sa saradnicima.

U razgovoru su predočeni potencijali Vojvodine i svi prioriteti Pokrajinske vlade, a nemački partneri su iskazali spremnost da pomognu u realizaciji istih. Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivirati saradnju u okviru Dunavske strategije i da se u narednom period usaglase konkretni projekti i aktivnosti.

Predstavnici Dunavske strateške tačke predstavili si rad i mogućnosti ove nove institucije, a Vlada pokrajine Baden-Virtemberg osnovala je Dunavsku stratešku tačku (Danube Strategy Point), u okviru svog predstavništva pri Evropskoj uniji u Briselu. Dunavska strateška tačka je institucija u strukturi Strategije Evropske unije za Dunavski region (EUSDR) čiji je osnovni cilј unapređenje procesa sprovođenja Strategije i jačanja saradnje između zainteresovanih strana u regionu Dunava.

Dunavska strateška tačka će administrirati EU sredstva kroz projekat tehničke pomoći Koordinatorima prioritetnih oblasti Dunavske strategije za period 2015-2016. godine. Nakon ovog dvogodišnjeg pilot perioda, Dunavska strateška tačka će analizirati evaluaciju učinka i efektivnosti.