Okrugli sto „Podrška opštinama Bačke i Srema kroz EU fondove“

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin, prisustvovao je danas okruglom stolu u Privrednoj komori Vojvodine, gde je razgovarano o sprovođenju mera podrške u opštinama Bačke i Srema kroz fondove Evropske unije.

Podraščanin je istakao da je stvaranje uslova za privlačenje investicija preko IPA i drugih fondova koji stoje na raspolaganju u procesu pridrživanja Evropskoj uniji, od suštinske važnosti.
 
„Proces reformi i transformacije koji je na delu u Srbiji, ne odvija se zarad Evropske unije već zbog dobrobiti svakog građanina Srbije, sa ciljem da se omogući ekonomski prosperitet, otvore nova radna mesta i stvori okruženje za bolji život,“ rekao je Podraščanin.

Kao glavni prioritet u radu Pokrajinskog sekretarijata Podraščanin je  izdvojio smanjenje razlika u razvoju lokalnih samouprava u Vojvodini s obzirom na to da su lokalne samouprave prepoznate kao stub razvoja društva.

Iz tih razloga, kako je naveo, Pokrajinski sekretarijat nastoji da unapredi administrativni kapacitet lokalnih samouprava kako bi bile što efektivnije u obavljanju poslova iz njihovih nadležnosti, ali i da ih učini što atraktivnijim za ulaganja i privlačenje poslovnih subjekata koji imaju motiv da investiraju u projekte lokalnog razvoja.
 
Tokom sastanka u Privrednoj komori Vojvodine, predstavljen je INTERREG IPA program prekogranične saradnje Hravatska – Srbija kao i pozitivni primeri prakse u razvoju gradova Sombor i Sremska Mitrovica u okviru ove pregogranične saradnje.

Okruglom stolu prisustvovali su direktor Razvojne agencije Vojvodine, Nikola Žeželj i pomoćnica direktorke Fonda „Evropski poslovi“ Gabrijela Has.