Održan sastanak o usaglašavanju projekata u prekograničnoj saradnji Mađarske i Srbije

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić učestvovao je danas na seriji sastanaka predstavnika Razvojne agencije županije Bač-Kiškun sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata, radi usaglašavanja projekata u vezi prekograničnog programa Mađarska-Srbija.

U razgovorima su učestvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za privredu i turizam, Sekretarijata za kulturu, javno infomisanje i odnose s verskim zajednicama, Sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao i predstavnici Železnica Srbije i Grada Novog Sada.

Kandidovano je 15 tema za razgovor, a razmatrano je 11 projekata koji se tiču turizma, zaštite životne sredine, kulturnog nasleđa, upravljanja vodama, obnovljivih izvora energije, kao i projekata vezanih za železnički i drumski saobraćaj.

Evropska Komisija je 15. decembra 2015. godine prihvatila novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije – program Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija. Sredstva obezbeđena od strane Evropske Unije iznose oko 65 miliona evra, a ukupni budžet programa iznosi oko 77 miliona evra. Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija je otvorio Drugi poziv za podnošenje predloga projekata 3. oktobra 2016. godine, sa predviđenim budžetom od oko 21 milion evra. Poziv je otvoren do 31. januara 2017. godine. Ovo je Drugi poziv za podnošenje predloga projekata, koji je usledio nakon Strateškog poziva koji je zatvoren 30. septembra 2016. godine.