Održano „Evropsko selo 2018“ u Zrenjaninu

Јuče je  u Zrenjaninu povodom Dana Evrope održana manifestacija „Evropsko selo 2018“ koju su kao i svake godine posetili predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije EU u Srbiji,  EU Info centar i Fond za evropske poslove AP Vojvodine.

Cilj projekta „Evropsko selo“ je promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa a organizovanju taradicionalne manifestacije doprinela je i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje članice Evropske unije.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, obratio se učesnicima rekavši  da najveća vrednost ove manifestacije jeste to, što vodeću ulogu u njenoj organizaciji imaju mladi Zrenjaninci, koji na taj način iskazuju svoju percepciju i zdrav odnos prema evropskoj budućnosti Srbije.

„Državni stav je  isti, nema dileme da je proces evropskih integracija od velike važnosti, pre svega, za bolji život svih naših građana a posbeno mladih. Takav pristup na pokrajinskom nivou posebno promoviše Fond „Evropski poslovi“ svojim programima edukacija i osnaživanja mladih u duhu vrednosti koje neguje Evropska unija“, poručio je Vojnović.

On je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u više navrata sufinansirao opštine i gradove u Vojvodini  s ciljem da izrade strategije razvoja sa posebnom politikom  za mlade,  gde će kroz akcione planove implementirati posebne mere za unapređenje njihovog položaja.

Manifestaciji u Zrenjaninu prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, državna sekretarka Ministarstva za Evroske integracije Anja Rović  i direktorka Fonda za Evropske poslove AP Vojvodine Vidosava Enderić.