U Novom Sadu obeležen Dan rečne flotile Vojske Srbije

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, prisustvovao je proslavi Dana rečne flotile i Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije, koja je danas u Novom Sadu održana na brodu posebne namene „Kozara“.

Čestitajući pripadnicima rečnih jedinica Vojske Srbije njihov dan, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je istakao da je Vojska Srbije temelj sigurnosti i bezbednosti svih građana Republike Srbije i da u prethodnih nekoliko godina, kroz proces modernizacije, doživljava svoju veliku obnovu. Milićević je posebno izrazio zadovoljstvo što su Vojska Srbije i civilne vlasti na istom zadatku.

– Pokrajinska vlada jeste partner sa Vojskom Srbije u rešavanju mnogih pitanja. Zajednički radimo i sa Komandom Rečne flotile i sa drugim jedinicama Vojske Republike Srbije i izuzetno smo zadovoljni tom saradnjom. Pre nekoliko meseci, na inicijativu Komande Rečne flotile, Pokrajinska vlada izdvojila je sredstva za produbljivanje ulaska u Dunavac kod Novog Sada, kako bi brodovi i pri niskom vodostaju mogli da isplove i nesmetano obavljaju svoje zadatke – istakao je potpredsednik Milićević.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su svi pripadnici rečne flotile visoko obučeni, motivisani i spremni da izvrše svaki zadatak i dodao da je u toku, pored redovnog održavanja rečne flotile, i modernizacija naoružanja.

– Vojska Srbije na čitavoj teritoriji Republike Srbije je u stanju da garantuje mir i bezbednost za svakog ko živi u Srbiji, a snažna i jaka Vojska Srbije, snažna i jaka Srbija – jeste garant mira na čitavom Balkanu. Naše naoružavanje, opremanje i obučavanje je u funkciji mira. Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razlog ili pravo da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, jer naše oružje neće biti zloupotrebljeno – istakao je ministar Vulin.

Kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile kopnene vojske, rekao je da su plovne, pontonirske, amfibijske i ronilačke jedinice osposobljene i opremljene da mogu da odgovore svim izazovima.

Dan Rečne flotile, ujedno Dan roda rečnih jedinica, obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod „Jadar“. Ulaskom novoizgrađenog „Jadra“ u sastav Brodarske komande i snaga odbrane Beograda, otpočelo je zvanično formiranje srpske rečne flotile. Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale baziraju u Beogradu i Šapcu.

Svečanosti je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, predstavnici Grada Novog Sada, Južnobačkog upravnog okruga i druge zvanice.

Please follow and like us: