O mogućnostima saradnje AP Vojvodine i kineske provincije Hubej

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas u Pokrajinskoj vladi delegaciju kineske provincije Hubej, koju je predvodio Jue Jong, zamenik direktora Radnog odbora zaposlenih u Stalnom odboru Narodnog kongresa provincije Hubej. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje između dve pokrajine, o mogućnostima za ulaganja i podsticajima za strane ulagače.

Predsednik Mirović je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja koje za saradnju pokazuje rukovodstvo provincije Hubej, rekavši da su veze između NR Kine i Republike Srbije zbog istorije prijateljskih odnosa dva naroda na izuzetno visokom nivou. On je dodao i da su boravkom kineskog predsednika u našoj zemlji, kao i boravcima naših najviših zvaničnika u Kini, ti dobri odnosi dodatno potvrđeni i podsetio na to da već postoji sadržajna saradnja Vojvodine sa kineskim provincijama Guangdong i Hajnan.

Predsednik Mirović je konstatovao da postoji značajan prostor za praktičnu ekonomsku i privrednu, kao i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, turizma i razmene studenata, napomenuvši da se može mnogo uraditi na tome da se prisutnost i brojnost kineskih investitora u Vojvodini povećaju.

Predstavljajući Hubej kao provinciju koja se nalazi u središnjem delu Kine i koja broji 60 miliona stanovnika, a kojoj su prioritetne oblasti proizvodnja čelika, visoke tehnologije i automobilska industrija, predvodnik kineske delegacije Jue Jong se interesovao za mogućnosti pokretanja zajedničkih kompanija i zajedničkog nastupa na evropskom tržištu. Sagovornicima iz Kine predočeno je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, Turskom i mnogim drugim zemljama, što je čini dobrim partnerom za realizaciju takvih projekata.

Pored razgovora o podsticajnim merama za strana ulaganja i o poljoprivrednoj saradnji, na sastanku je bilo reči i o jačanju turističke razmene, pogotovo u svetlu činjenice da je broj turističkih poseta Srbiji beleži rast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i podatka da je sve veći broj turističkih poseta iz dalekih zemalja.

Delegacija provincije Hubej uputila je predsedniku Pokrajinske vlade zvaničan poziv da sa saradnicima poseti Hubej, kako bi se nastavili konkretni koraci u snaženju saradnje jer za to, kako je rekao Jue Jong, postoje interesovanje, potencijali i želja. Sastanku sa delegacijom provincije Hubej prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i savetnik predsednika za međuregionalnu saradnju Senka Bengin.