Mirović i Suer o jačanju privredne saradnje Vojvodine i francuske regije Valdoaz

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas putem video-linka sa Filipom Suerom, prvim potpredsednikom Departmana Valdoaz, senatorom Sebastijanom Meranom i predstavnicima Privredne komore i Agencije za ekonomski razvoj Valdoaza o jačanju privredne saradnje AP Vojvodine i te francuske regije.

Na konferenciji su učestvovale i četiri francuske kompanije, zainteresovane za ulaganje u Vojvodini, među kojima je i tekstilna industrija koja sarađuje sa Modnom kućom „Hermes“.

Teme onlajn konferencije bile su i razmena informacija i mišljenja o aktuelnoj situaciji izazvanoj virusom kovid 19 i posledicama koje ostavlja na ekonomiju naših zemalja, ali i celog sveta, kao i zajednički planovi AP Vojvodine i Valdoaza.

„U 2021. godini bićemo usmereni na promociju potencijala Vojvodine u pariskom regionu, na budući dolazak francuskih investitora u našu zemlju, posebno u Vojvodinu, i ova konferencija je dobar osnov za intenzivniju saradnju naših pokrajina”, rekao je Mirović i podsetio da je Valdoaz sedište nekih od najmoćnijih svetskih kompanija i njihovih evropskih ogranaka zbog čega je ova konferencija veoma važna.

Dosadašnja saradnja, prema Mirovićevim rečima, bila je veoma produktivna i rezultirala je konkretnim ulaganjima, razmenom informacija i promocijom naših potencijala u Francuskoj.

„Imamo konkretne modele saradnje u kojima učestvuju i Privredna komora Vojvodine, Razvojna agencija Vojvodine i druge institucije, i u novom mandatu ćemo negovati saradnju sa našom prijateljskom i partnerskom regijom Valdoaz“, ocenio je predsednik Mirović.

Filip Suer, prvi potpredsednik Departmana Valdoaz, kazao je ovom prilikom da je privredna saradnja ključni faktor, ali da postoji prostor za napredak i u drugim oblastima jer Vojvodina ima šta da ponudi.

„Podigli smo saradnju na viši nivo i sem privrede želimo da intenziviramo i unapredimo odnose u svim drugim oblastima, sa akcentom na kuluturi, obrazovanju i poljoprivredi. U Vojvodini prepoznajemo elan, dinamiku i potencijal “, ocenio je Suer.

Tokom razgovora ocenjeno je da s obzirom na pandemiju i negativne ekonomske posledice koje će proizvesti, privredna saradnja mora krenuti uzlaznom putanjom jer za to postoje uslovi u privrednim granama.

Departman Valdoaz je pariski region sa kojim AP Vojvodina ima potpisan Sporazum o saradnji.

Na video-konferenciji su učestvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.