Održana konferencija „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1918 – 2018“

Podsekreter u sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, prisustvovao je danas skupu povodom stogodišnjice od održavanja Velike narodne skupštine u čijem su radu učestovale i žene, koji   organizuje Pokrajinski zaštitnik  građana-ombudsman.

Skup je otvorio pokrajinkski zaštitnik građana Zoran S. Pavlović a prisutnima se obratila i predsednica Narodne skupštine Repblike Srbije, Maja Gojković.

„Mnogo smo toga do sada postigli, da mi kao žene budemo vidlјivije i prisutnije danas na političkoj sceni Srbije. Možemo da se pohvalimo da smo jedna od ređih evropskih zemalјa u kojima žene obavlјaju neke od najvažnijih funkcija u državi.“, istakla je Gojkovićeva rekavši da je Srbija prepoznala da bez ženske populacije  koja danas čini preko 50 odsto u našoj državi nema ni ekonomskog napretka.

Ona se takođe osvrnula na činjenicu da još uvek postoji mnogo predrasuda i diskriminacije prema ženama koje se bave javnim poslovima, i apelovala na ulogu medija kao vrlo važnog mehanizama koji treba da bude partner svim ženama iz javnog života u predstavlјanju onoga što uspešno čine.

O počecima organizovanog ženskog pokreta u Vojvodini tokom druge polovine 19. veka  govorila je istoričarka Muzeja Vojvodine Ljubica Otić,  a na pravo glasa kao pokazatelј položaja žena u Srbiji tokom 20. veka ukazala je profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bilјana Šimunović.

Centralna  tema u diskusijama  bio je položaj žena u parlamentu od 1918. godine , zatim izborni sistem u Srbiji, obrazovanje žena u oblasti politike, te uopštena slika parlamentarnog života i položaja žena u Srbiji kao i problemi sa kojima se žene u paralamentu susreću.
 
Učesnici su imali priliku čuti iskustva prve žene predsednice Skupštine Vojvodine Verone Adam Bokroš,  a tokom skupa predtvalјena je i publikacija „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1918-2018“.