Otvorena konferencija „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza (Mađarska) – Rabe (Srbija)“

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić obratio se danas na konferenciji posvećenoj otvaranju projekta „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza (Mađarska) – Rabe (Srbija)“, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje  Mađarske i Srbije.

„Putevi predstvaljaju značajne resurse i najvažnije investicije, te osnovu za funkcionisanje gotovo svih aspekata jedne države,“ poručio je Drakulić i ukazao na podatak da 185 milona građana Evropske unije, ili 37 odsto stanovništva, živi u graničnim područjima koja su često periferna i nerazvijena, te je potreba za porojektima poput ovog veća.
 
On je istakao da su finansijska sredstva iz evropskih fondova, namenjena projektima za infrastrukturno povezivanje Srbije sa zemljama regiona, podsticaj kako za domaću privredu, tako i za jačanje političkih i ekonomskih odnosa u regionu.
 
Kako je danje naveo, Pokrajinska vlada će nastaviti da ulaže trud i napore kako bi se pospešila realizacija svih projekata prekogranične  saradnje koji doprinose boljem životu građana i unapređenju susedskih odnosa.

Ovim projektom, ukupne vrednosti 5,5 miliona evra, obezbediće se uslovi za otvaranje graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije, izgradnja novog puta u Mađarskoj dužine 2309 metara, kao i rehabilitacija putnog pravca u Srbiji dužine 1365 metara.

„Kada postoji dobra ideja koja je racionalna, ona vrlo brzo pronađe svoju podršku kako bi bila i relizovana. Upornošću, argumentacijom i neophodnom dozom stručnosti- od ideje nastaje projekat“, poručio je predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor.

On je ocenio da je ovaj projekat evidentan dokaz razvoja AP Vojvodine i istakao da je Vojvodina uvek ulagala napore kako bi se razvojne ambicije pokrajine ukrstile sa rezvojnim ambicijama naših suseda, jer je to zajednička potreba dva naroda.

Vodeći partner projekta je mađarska NIF Nacionalna agencija za infrastruktru, sa partnerima JP Putevi Srbije i JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Za realizaciju projekta predviđen je period od 36 meseci sa završnim rokom 30. septembra naredne godine.
Konferenciji su, pored predstavnika partnera u ovom projektu iz Srbije i Mađarske, govorili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, državni sekretar za saobrađaj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Predrag Knežević i drugi.