Srbija i Vojvodina imaju veliki potencijal zaključeno na Konferenciji Nacionalno slušanje Dunavske strategije

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor poručio je u petak, 24. marta 2017. godine, na otvaranju konferencije Nacionalno slušanje Dunavske strategije da je ova makrostrategija Evropske komisije, u koju je uključeno 14 zemalja duž Dunava, temelj povezivanja različitih kultura i naroda, koja prevazilazi granice i kroz saradnju na projektima donosi benefit za sve narode duž Dunava, a da je ključna uloga političkog povezivanja  zemanja Podunavskog regiona da „pretvori reku Dunav u most koji povezuje i donosi benefit narodima koji tu žive“.

Predsednik Skupštine Ištvan Pastor je ovom prilikom istakao da je Vojvodina ponosna što joj je početkom marta odobreno pet velikih strateških projekata u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a koji su primer kako se realizuju prioriteti koji su definisani i u Dunavskoj strategiji.

„Doprinos Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine kroz ove strateške projekte ogleda se u razumevanju donosioca odluka da podrže ideje za koje su odobrena veoma značajna finansijska sredstva“, rekao je Pastor.

Nacionalni koordinator za EUSDR u Republici Srbiji i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Ana Ilić pozvala je ovom prilikom civilni sektor i sve aktere od  državnih institucija, lokalnih samouprava do nevladinih organizacija, da se još aktivnije uključe u Dunavsku strategiju, čije je sprovođenje u Srbiji, od strane Evropske komisije, nedavno ocenjeno kao jedna vrsta preseka stanja šta je do sada urađeno, ali i koji su to budući izazovi na koje se može naići u sprovođenju ove makrostartegije.

„Sav ovaj okvir ne bi imao mnogo efekata da ne dovodi do konkretnih projekata koji se sprovode. Ipak, kroz sve te postojeće i različite mehanizme za sprovođenje Dunavske strategije identifikovan je i realizovan veliki broj projekata, što transnacionalnih, prekograničnih, ali i nacionalnih projekata koji se sprovode samo u Republici Srbiji, a koji su svi negde deo sprovođenja Dunavske strategije“, rekla je Ana Ilić i naglasila da neki od izazova prepoznaju nedovoljno njudskog kapaciteta, zatim izazov je i političk apodrška u Podunavskom regionu, ali i migraciona kriza.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović istakao je ovom prilikom važnost, kao i šanse i mogućnosti da građani ostvare benefit kroz saradnju 14 država Podunavskog regiona.

„Dunav je najveća evropska ulica i najznačajnija privredna žila Evrope, a Srbija i Vojvodina moraju maksimalno da iskoriste svoju poziciju u Podunavskom regionu i da na najbolji mogući način predstavimo i ostvarimo privredne, saobraćajne, turističke, kulturne i druge potencijale radi bržeg razvoja, veće zaposlenosti i boljeg života naših građana“, poručio je podsekretar Vojnović.

Štefan August Lutgenau, direktor Foster Europe i predsednik Fondacije DCSF, iskazao je značaj što aktivnijeg učešća civilnog sektora u Dunavskoj strategiji i naglasio da je današnja konferencija u Novom Sadu sjajan primer drugim državama Podunavskog regiona, modela kako treba da se uspostavi razmena informacije i povezivanje svih nivoa institucija od državnih, regionalnih, lokalnih do akademskih i civilnih u čemu je Srbija pokazala odlične rezultate.

Šef kancelarije DST (Danube Strategy Point) Matija Vilfan takođe je naglasio da Srbija i vojvodina mogu i treba da budu ponosni, jer su primer za svih 14 država Podunavskog regiona kako je moguće i potrebno uključiti sve nivoe vlasti i učesnike jednog društva u dunavsku strategiju.

„Vi danas treba da ste ponosni na ovu konferenciju, jer je Srbija izuzetno angažovana i jedna je od najaktivnijih država u Dunavskoj strategiji i to u svim oblastima“, naglasio je Matija Vilfan.

Konferencija Nacionalno slušanje Dunavske strategije, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Fondacije za razvoj domaćinstva i NVO Svet i Dunav, uz podršku nemačke savezne pokrajine ‒ Baden-Virtemberg i Fondacije Foster Evropa iz Austrije, održava se kao godišnji sastanak svih zainteresovanih strana ‒ učesnika u sprovođenju Dunavske strategije u Republici Srbiji. Na ovogodišnjoj konferenciji sumirani su dosadašnji postignuti rezultati i predstavljeni programi prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima učestvuje Republika Srbija.