Milićević i Filatov: Jačanje direktne privredne saradnje srpskih i ruskih regija

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je danas delegaciju Orlovske oblasti u Ruskoj Federaciji koju u višednevnoj poseti Srbiji predvodi zamenik predsednika Vlade Orlovske oblasti Sergej Filatov.

Milićević i Filatov su ocenili da izuzetno dobre političke odnose Republike Srbije i Ruske Federacije, treba iskoristiti i za jačanje direktne privredne saradnje srpskih i ruskih regija.

Istaknuto je da AP Vojvodinu i Orlovsku oblast povezuje dosta sličnosti u privrednim delatnostima koje dominiraju u dvema regijama, što otvara mogućnost za saradnju posebno u sferama trgovine, poljoprivrede, metalske industrije, te u sektoru informacione tehnologije. Saradnja je moguća, kako su Milićević i Filatov, naglasili, i u oblasti obrazovanja i nauke, kroz povezivanje naših univerziteta i naučno-istraživačkih institucija.

Razgovarano je i o mogućnostima izgradnje logističkog distributivnog centra koji bi bio smešten u Orlovskoj oblasti iz koje bi se u tom delu Rusije plasirali proizvodi iz Srbije.

Potpredsednik Milićević je pozvao investitore iz Rusije da ulažu u Srbiju i AP Vojvodinu, gde, kako je naglasio, mogu naći povoljne i stabilne uslove za svoje ulaganje i spremnost na otvorenu saradnju.

U razgovoru je istaknuto i da srpski i ruski narod spaja veliko prijateljstvo, tradicija i istorija, što doprinosi produbljivanju saradnje u oblasti kulture.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, predstavnici univerziteta i naučno istraživačkih instituta u Orlovskoj oblasti.