Jačanje saradnje Vojvodine i italijanskih regija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić  sastali su se u četvrtak, 08. decembra 2016. godine, u Subotici sa ambasadorom Italije nj.e.Đuzepeom Mancom (Giuseppe Manzo), nakon čega su imali zajednički sastanak sa italijanskim privrednicima koji posluju u Vojvodini. Neposredni povod je otvaranje Vicekonzulata Italije u Subotici, što su sagovornici ocenili kao napredak u produbljivanju, pre svega, ekonomskih i trgovinskih veza.

Ambasador Manco je izrazio zadovoljstvo što je do prvog zvaničnog susreta sa predsednikom Pokrajinske vlade došlo sa konkretnim povodom, kao što je otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici – prvog van Beograda i predstavio Karminea Taraloa, koji će obavljati dužnost počasnog vicekonzula Italije u Subotici.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izrazio zadovoljstvo što u Vojvodini posluje više od 40 firmi sa italijanskim kapitalom i istakao da očekuje i nova ulaganja italijankih kompanija i privrednika, te da je Pokrajinska vlada spremna da im pruži podršku. Pored toga, Pokrajina je otvorena za saradnju i u drugim oblastima, od agrobiznisa, u oblasti zaštite životne sredine i za univerzitetsku saradnju
.
Predsednik Mirović posebno je naglasio da je Pokrajinska vlada zainteresovana za intenziviranje regionalne saradnje Vojvodine sa italijanskim regijama, sa kojima ima uspostavljenu inicijalnu saradnju.

Ambasador Manco i predsednik Mirović saglasili su se da se vrlo brzo održi sastanak na kome će se definisati oblici i novi vidovi međuregiponalne saradnje.

Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmine Taralo.