Dunavski biznis forum značajan faktor povezivanja u regionu

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić pozvao je danas na konferenciji za novinare da uzmu aktivno učešće na predstojećem petom „Dunavskom biznis forumu“, koji će se održati u Novom Sadu, 18. i 19. oktobra 2016. godine, a čije održavanje je pomogla i Pokrajinska vlada.

Sekretar Bjelić je rekao da je Dunavski biznis forum značajan faktor povezivanja u regionu a da je njegov cilj da se povežu sve zemlje dunavskog sliva i da se animiraju akteri iz poslovnih zajednica da aktivno rade na ekonomskom i privrednom razvoju.

– Uloga pokrajinskog sekretarijata je da podrži sve strateške projekte i njihovu afirmaciju, koji promovišu regionalne aspekte državne politike, i Dunavski biznis forum će imati veliki značaj, jer je usmeren na podsticanje saradnje između zemalja Dunavskog regiona koje nastoje da iskoriste potencijalne Dunava i kreiraju povoljnu atmosferu za privredna ulaganja u oblasti transporta, zaštite životne sredine, energetike i agrobiznisa – istakao je sekretar Bjelić.

Direktor „Media inventa“, autor i nosilac projekta Vlado Markanović, naglasio je da će ovogodišnji forum okupiti oko 2000 učesnika i da je u planu da se ovaj događaj uvrsti u zvaničan kalendar Evrospske komisije.

Na konferenciji su učestvovali i prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora i doc. dr Mirjana Kranjac, član Organizacionog odbora koji su se složili da je akcenat ovog foruma na promociji ekonomskih mogućnosti i potencijala Vojvodine, a da je on značajan faktor povezivanja u regionu, te da ima i edukativni karakter, jer će na panelima učestvovati i studenti novosadskog univerziteta.

Zvanični partner Dunavskog biznis foruma je Institut evropskih regiona iz Salcburga, a posvećen je Dunavskoj strategiji, koja ima 4 stuba, čiji je cilj makroregionalna saradnja zemalja dunavskog sliva.