Delegacija Pokrajinske vlade u poseti Primorsko-goranskoj županiji

Tokom prvog dana posete hrvatskoj Primorsko-goranskoj županiji, delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, a u kojoj su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, posetila je u županijskom sedištu Rijeci pravoslavnu crkvu Svetog oca Nikolaja.

Reč je o hramu podignutom još 1790. Godine, koji predstavlja jednu od središnjih crkava Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u kojem se pravoslavni obredi služe i danas, a koji, uz ostalo, krase i ikone naših značajnih ikonopisaca druge polovine 18. veka Janka Halkozovića i Jakova Orfelina.

Posle obilaska tog hrama i razgovora se njegovim sveštenicima, delegacija Pokrajinske vlade sastala se i sa županom Zlatkom Komadinom na čiji poziv i boravi u županiji Primorsko-goranskoj. Ta županija, inače, pored grada Rijeke, obuhvata ceo severistočni deo poluostrva Istra, Kvarner i Gorski Kotar.

„U ime cele Pokrajinske vlade i u ime naše delegacije, zahvaljujem na srdačnom prijemu. Svi naši dosadašnji kontakti ukazuju na dobru saradnju, ali i na ozbiljan prostor da ta saradnja, u vremenu koje je pred nama, u svim oblastima bude bolja i obostrano korisnija nego do sada“, rekla je, uz ostalo, Molešvićeva tokom razgovora sa Komadinom koji je, takođe, potvrdio spremnost za unapređenje međusobne saradnje.

Tokom prvog dana posete, delegacija Pokrajinske vlade će se, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, sastati i sa predstavnicima Karlovačke županije, grada Ogulina i opština Plaški, Vojnić i Krnjak, zatim sa predstavnicima srpske zajednice u Rijeci, predstavnicima mesnih zajednica Moravice, Gomirje i Ljubošina koje teritorijalno pripadaju opštini Vrbovsko i, najzad, sa predstavnicima triju kulturno-umetničkih društava koja nose ime velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle – iz Ogulina, Karlovca i Plaškog.