Pomoćnik Nebojša Drakulić prisustvovao danima malih i srednjih preduzeća u Sremskoj Mitrovici

Pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić prisustvovao je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine, manifestaciji  “Dani malih i srednjih preduzeća” u Sremskoj Mitrovici, koja se održava po prvi put, s ciljem umrežavanja privrede, obrazovanja i lokalne zajednice, a organizuju je grad Sremska Mitrovica i Konfindustrija Srbija, udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji.
 
Pomoćnik sekretara Nebojša Drakulić poručio je okupljenim italijanskim investitorima da pokrajinska Vlada podržava ovakve aktivnosti, te da će aktivnom politikom doprineti razvoju kako malih i srednjih preduzeća u lokalnim saoupravama, tako i prevazilaženju problema nedostatka adekvatnih obrazovnih profila koji manjkaju privredi u Vojvodini.

Predsednik Konfindustrija Srbija, udruženja italijanskih privrednika u Srbiji, Erik Kosuta naglasio je da je Grad Sremska Mitrovica “već ustaljena lokacija za italijanske privrednike i da su ponosni što je baš u ovom gradu organizovana prva manifestacija Dani malih i srednjih preduzeća, koja u Italiji ima već dugu tradiciju”.

“Naš cilj je da širimo preduzetnički duh i van Italije, a za lokalnu ekonomiju je jako važno umrežavanje privrede i obrazovnog sistema kako bi se mladima omogućilo lakše zapošljavanje, a privredi nadomestio nedostatak radne snage. Mi želimo da se ovaj dogadjaj ustali i dešava svake godine”, poručio je Kosuta.

Ispred ambasade Italije okupljenima se obratio savetnik Serđo Monti koji je uputio snažnu podršku ambasade, naglasivši da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Italije na  izuzetno visokom nivou od 4 milijarde eura, te da je oko 3 milijarde eura italijanskog kapitala uloženo u Srbiju kroz 1300 kompanija koje su ovde došle.

Predstavnici ministarstava privrede i obrazovanja koji su takodje podržali ovu manifestaciju, naglasili su da Republika Srbija prepoznaje značaj umrežavanja privrede, obrazovanja i lokalnih zajednica, te da je u ovoj godini preduzetništva u Srbiji pokrenut značajan broj programa koji imaju za cilj osnaživanje malih i srednjih preduzeća, ali i prevazilaženje prisutnog problema nedostatka adekvatnih kadrova u Srbiji koji su neophodni za veliki broj stranih investitora bilo da već posluju ili tek dolaze u Srbiju.

Grad Sremska Mitrovica i udruženje italijanskih privrednika Konfindustrija potpisali su memorandum o saradnji u okviru kog se organizuje prva manifestacija Dani malih i srednjih preduzeća, s ciljem da se podigne svest i motivacija mlađih generacija o ekonomskoj realnosti kroz saradnju lokalne zajednice, privrede, obrazovnog sistema i mogućnosti da oni u svojim lokalnim samoupravama grade karijere.