Sekretar Bjelić u Plandištu razgovarao o mogućnostima izgradnje biogasne elektrane

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić razgovarao je utorak, 27. septembra 2016. godine, u Plandištu sa predstavnicima ove opštine, danskog preduzeća „Bigadan“ i hrvatske kompanije „Vindija Varaždin“ o mogućnostima za izgradnju biogasne elektrane na području ove opštine.
Ističući da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade ravnomeran razvoj u Vojvodini, pokrajinski sekretar Bjelić je ovom prilikom naglasio da opština Plandište pripada grupi nerazvijenih opština, te da je pokrajina spremna da bude posrednik kako bi zainteresovane strane postigle dogovor.

“Naš interes je da podržimo svaku inicijativu za ulaganje i ekonomsko osnaživanje opština, posebno kada je reč o nerazvijenim opštinama. Naravno da je Plandište, Opovo, Sečanj, celo ovo područje dosta interesantno sa aspekta investicija, odnosno povećanja životnog standarda i mi ćemo nastojati da ovde usmeravamo investitore. I na jednoj i na drugoj strani, postoji ekonomski interesi, samo je pitanje da se, u narednom period, definišu odnosi i da se naravno potpišu određeni ugovori”, rekao je sekretar Ognjen Bjelić.

Danska firma “Bigadan” koja je do sada izgradila 45 bioelektrana u 15 zemalja sveta i vlasnik je 10 bioelektrana, zainteresovana je da na ovom terenu izgradi još jednu bioelektranu koja bi iz pogona “Vindije Varaždin” koristila otpad iz industrije mesa i sa farmi kao najkvalitetniji energetski izvor biogasnog postrojenja, te je ovaj sastanak imao za cilj da pruži pomoć u mogućoj saradnji dveju kompanija.

Firme “Vindija” i “Bigadan” naći će se uskoro na još jednom sastanku, na kojem bi trebalo konkretnije da se razgovara o projektu zajedničkog interesa, uz svu pomoć koju su obećali opština i pokrajina.