Sekretar Bjelić: Tvrđava Arad je simbol strašnog stradanja srpskog naroda u logoru tokom Prvog svetskog rata

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić,  položio je u petak, 21. aprila 2017. godine, cveće na spomen ploču i ukazao počast svim žrtvama i stradalim srpskim zarobljenicima u logoru u Aradu, koji su umoreni u periodu od  1914. do 1918. godine u logoru Aradska tvrđava, u Rumuniji, ocenivši da je“ tvrđava Arad simbol stradanja i patnje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, gde je nad njima izvršen zločin po nalogu tadašnjih austrougarskih vlasti“.

Pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić  sa svojim saradnicima i zajedno sa predstavnicima županije Arad, kao domaćinima, obišao je bivši logor Aradske tvrđave, kao i obližnje groblje  Pomenirea, a prilikom ove posete sa predstavnicima županije Arad  dogovoreno je i zajedničko finansiranje završetka procesa postavljanja spomen ploče stradalim Srbima u prvom svetskom ratu na ovim lokalitetima.

Na čelu predstavnika Pokrajinske vlade, sekretar Bjelić je obišao i manastir „Bezdin“ Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve u Rumuniji i obavio niz susreta, tokom posete županiji Arad . Ove aktivnosti su proistekle nakon nedavne posete predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića Temišvaru, kada je sa premijerom Rumunije Sorinom Gridenauom, dogovoreno da se pruži odgovarajuća podrška aktuelnim potrebama srpske zajednice u Rumuniji, naročito  manastiru Bezdin (posvećenom Velikoj Gospojini), kulturnim manifestacijama, medijima i podizanju spomen ploče stradalim srpskim zarobljenicima.
 
Pokrajinski sekretar Bjelić ocenio je ovom prilikom da je zadovoljan rezultatima posete Rumuniji, a posebno dogovorom sa kolegama iz županije Arad o zajedničkom finansiranju završetka procesa postavljanja spomen ploče srpskim žrtvama na prostoru bivšeg logora u Aradu.