Секретар Бјелић и председница Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе разговарали о значају права националних мањина на територији Аутономне покрајине Војводине

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић током  своје  посете Стразбуру где у оквиру заседања Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе (КЛРВЕ) представља АП Војводину, састао се са председницом  Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Гудрун Мослер Торнстром (Gudrun Mosler-Törnström) са којом је разговарао о положају националних мањина у АП Војводини и којој је представио механизаме  и активности покрајинске администрације усмерене на очување демократских и европских вредности у Војводини.

Секретар Бјелић је током разговора представио резултате рада Покрајинске владе у претходном периоду, посебно истакавши поштовање права националних мањина које живе на територији АП Војводине, нагласивши да томе у прилог иде чињеница да је у раду органа АП Војводине поред српског језика и писма у службеној употреби још 5 језика и писама , као и да је у  39 од 45 општина у Војводини у службеној употреби поред српског још један или више језика националних мањина, да у области информисања постоје 22 штампана медија чији су оснивачи  национални савети националних мањина као и да је значај мултинационалности разлог за изградњу нове зграде РТВ-а. Током разговора истакнуто је  и да је 2016. године усвојено родно буџетирање у изради програмског буџета АП Војводине.

На састанку је такође предочена и одлична међурегионална сарадња  АП Војводине са суседним регионима и са развијеним европским регионима попут Баден-Виртемберга, Ломбардије и Рон Алпа као и  реализација ИПА пројеката прекограничне сарадње које реализују покрајинске институције, представљен је рад Фонда „Европски послови“ АП Војводине као и канцеларије АП Војводине у Бриселу а на крају састанка договорено је и проширење сарадње са Већем регија Конгреса.

На састанку су поред секретара Бјелића присуствовали и : председница  Већа регија Конгреса Гун Марит Хелгесен (Gunn Marit Helgesen), директор канцеларије АП Војводине у Бриселу при Мисији Србије у ЕУ Срђан Мачкић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине Видосава Ендерић, шеф сталне мисије Србије при СЕ Александра Ђуровић и дипломата Мисије Србије при СЕ Снежана Петровић.

Kонгрес локалних и регионалних власти Савета Европе  је једно од основних тела Савета Европе. Окупља представнике преко 200.000 јединица локалних и регионалних власти из 47 држава чланица Савета Европе. Има 648 чланова. Улога КЛРВЕ је да промовише локалну и регионалну демократију, унапреди локално и регионално управљање и јача локалну самоуправу. Конгрес  локалних и регионалних власти има два пута годишње седнице, у марту и октобру. Делегација Републике Србије при КЛРВЕ има 7 чланова (2 из АПВ).