Sekretari Ognjen Bjelić, Vuk Radojević i Vladimir Galić u radnoj poseti gradu Kikinda najavili intezivniju saradnju Pokrajine i opština

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić razgovarali su u četvrtak, 29. septembra 2016. godine, u gradu Kikinda sa gradonačelnikom Pavlom Markovim i njegovim saradnicima o uspostavljanju kvalitetnijeg rada i saradnje između lokalne samouprave i Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretar Bjelić napomenuo je predstavnicima grada Kikinda da ih u narednom periodu čeka naporan i intezivan rad na pripremi projekata koji bi bili finasirani iz eksternih izvora, te da će zadatak svake opštine u Vojvodini biti da u narednih godinu dana pripreme po 10 gotovih predloga projekata, spremnih za finasiranje, a da će im Pokrajinska vlada u tome maksimalno pomoći, zbog čega su trojica sekretara i došli na ovaj radni sastanak zajedno.

„Preporuka je da Kikinđani pripreme pet projekata iz oblasti ekonomskog razvoja, dva iz oblasti zaštite životne sredine, ali i dva koja su iz domena socijalne i zdravstvene zaštite, kao i edukacije i obrazovanja“, rekao je sekretar Bjelić.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov istakao je da ovaj radni sastanak vidi kao priliku da se afirmišu svi projekti koji su od vitalnog značaja za dalji razvoj Kikinde i okolnih mesta.
„Veoma je značajan nov način komunikacije koji se ogleda u tome da zvaničnici Vlade Vojvodine dođu kod nas i čuju naše probleme. Konretno, pokrajinske sekretare smo upoznali sa rezultatima koje smo postigli u oblasti zaštite životne sredine. Lane smo zasadili  16.000 sadnica, a pošumljavanje ćemo nastaviti. Dogovoreno je i da u što kraćem periodu inoviramo sve postojeće projekte kako bi , eventualno, Pokrajina mogla da finansira“, rekao je gradonačelnik Kikinde Markov.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, najavio je da će ubrzo biti raspisan konkurs za dodelu sredstava za pošumljavanje:

„Do kraja godine za pošumljvanje ćemo opredeliti 54 miliona dinara. Ključna tema svake lokalne samouprave jeste vodovodna i kanalizaciona mreža. Rebalansom pokrajinskog budžeta je u tu svrhu predviđeno 257 miliona dinara. Iz tog razloga je predmet našeg radnog sastanka bila i mogućnost da grad Kikinda aplicira za ovaj konkurs. Bilo je reči i o uklanjanju divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta“, naveo je sekretar Radojević.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić i sekretar Ognjen Bjelić ocenili su, na kraju sastanka, da postoji obostrana opredeljenost da se saradnja sa Kikindom u narednom periodu intezivira.