Bjelić i Milošević: Konkretizovati saradnju sa Trnavskim regionom

U okviru današnjeg otvaranja AER „Letnje Akademije 2019“, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, primili su delegaciju Trnavskog samoupravnog regiona predvođenu potpredsednikom Vlade Trnavskog regiona, Marekom Neštickim.

Bjelić i Nešticki saglasili su se da regionalna saradnja predstavlja nezaobilazan faktor kulturnog, socijalnog i privrednog razvoja oba regiona, te da postoji veliki prostor za produbljivanje saradnje u oblastima privrede, kulture turizma i obrazovanja.

Sagovornici su se saglasili da prijateljske veze i istorija dva naroda otvara lakši put za saradnju koja bi se konkretizovala povezivanjem priprednika preko Razvojne agencije Vojvodine, razmenom umetnika i umetničkih ansambala na kulturno-umetničkim manifestacijama, posetama sajamskih manifestacija te inkluzijom i razmenom studenata i povezivanjem Univerziteta.

Na sastanku je naglašeno da saradnju na svim nivoima podržava i potpisan Sporazum o sardnji između Trnavskog samoupravnog okruga i Autonomne pokrajine Vojvodine još iz 2004. godine koji je široko definisan i pruža mogućnosti saradnje u brojnim oblastima.

Delegacija Trnavskog upravnog regiona zainteresovana je za razmenu iskustava u vezi sa titulom Evropske prestonice kulture, za čiju se kandidaturu kako je rečeno, sprema i Trnava.

Na sastanku je zaključeno da bi prvi korak u konkretizovanju saradnje bila izrada jasno definisanog akcionog plana po kojem bi se sistematično delovalo u cilju praktičnih rešenja za dobrobit dva regiona.

Sastanku su prisutvovali i šefica departmana za spoljne odnose Petronela Durekova, šef departmana za kulturu Peter Kadlić, direktor „Jan Palarik“ teatra u Trnavi Zuzana Šajgalikova i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić.