Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u poseti Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je sastanku predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Nј.E. Kajla Skata (Kyle Scott). Predsednik Mirović zahvalio se ambasadoru Skatu na poseti i na razmeni informacija i ideja o saradnji, pre svega Ambasade SAD i Pokrajinske vlade.
 
Mirović je upoznao ambasadora Skata sa glavnim prioritetima koje je pred sebe postavila Pokrajinska vlada, na prvom mestu sa planiranim aktivnostima na stvaranje uslova i podsticaja za generisanje ubrzanog ekonomskog razvoja i biznisa na teritoriji AP Vojvodine, posebno nedovolјno razvijenih opština, kao i o negovanju dobrih međunacionalnih odnosa kao kamenu temelјcu političke stabilnosti u regionu.

– Nama je potrebna pomoć svih koji mogu da pomognu u indukciji bržeg ekonomskog razvoja, u dovođenju investitora. Upoznao sam ambasadora Skata sa idejom da u što većem obimu razvijamo naš poslovni ambijent, posebno na lokalnom nivou. Zajednički smo konstatovali činjenicu da veliki broj američkih kompanija posluje u Vojvodini, da su u najvećem delu zadovolјne uslovima poslovanja, ali da uvek može bolјe, što znači da možemo da se nadamo dolasku novih kompanija za šta moramo biti spremni da ponudimo više nego konkurencija.

U tom smislu, bilo je dragoceno čuti savete njegove ekselencije ambasadora SAD i razmišlјanja šta možemo promeniti u modelu onoga što nudimo – izjavio je nakon sastanka predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ambasador SAD Kajl Skat je izjavio da je sa predsednikom Pokrajinske vlade vodio veoma ugodan razgovor o različitim temama, ali najviše o mogućnostima za buduće investicije.

– Američka preduzeća su veoma prisutna u Pokrajini. Ima više od 6.000 radnika u raznim takvim preduzećima i mislim da će budućnost pokazati da će ih biti sve više i više. Govorili smo, takođe, o uslovima koji su važni za to, kao što su odgovarajuća infrastruktura, mogućnost dobijanja neophodnih dozvola za nove investicije, kako bi mogli brzo da dođu od trenutka donošenja odluke do realizacije proizvodnje. Mi to već vidimo u Vojvodini, pa se nadam da će biti još američkih preduzeća, što znači još više radnih mesta u Pokrajini – naveo je u izjavi za medije ambasador Kajl Skat, nakon današnjeg susreta u Pokrajinskoj vladi.