Predsednik Mirović i sekretar Bjelić primili ambasadora Mađarske Atilu Pintera

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, u današnjem razgovoru u Pokrajinskoj vladi, konstatovali su da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u poslednjih deset godina, što je rezultat velikog zalaganja i zajedničkog rada dve države da bi se to postiglo.

Predsednik Mirović je istakao da je od zajedničkog interesa da uspešnu saradnju koju imamo, kao takvu nastavimo, ukazavši da su dobrosusedski odnosi sa Mađarskom i intenziviranje svih oblika saradnje deo prioriteta u razvoju bilateralnih odnosa koje gradimo sa našim susedima.

Tokom susreta predsednika Mirovića i ambasadora Pintera, gde je učestvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, posebna pažnja posvećena je mogućnostima jačanja ekonomskih, odnosno privrednih kontakata između naše dve zemlje.

Predsednik Mirović je naglasio da je Mađarska veoma značajan investitor u našoj zemlji, a ambasador Pinter da su mađarske kompanije spremne i na dalja ulaganja, posebno u Vojvodini. Sa tim u vezi, ukazano je na prednosti postojeće geografske blizine, kao i veliku zastupljenost mađarske nacionalne manjine u našoj pokrajini, što doprinosi zajedničkom interesu u razvoju što boljih partnerskih odnosa među nama.

Razvoj i unapređivanje infrastrukture, poboljšanje uslova železničkog saobraćaja i putne mreže viđene su u današnjem razgovoru kao stvari od strateške važnosti, jer na taj način zajedno možemo ostvariti bolje i kvalitetnije uslove života građana. Sagovornici su izneli značaj saradnje u oblasti vodoprivrede u okviru projekta kanala Baja-Bezdan, ali i modernizacije železničkog saobraćaja i izgradnje infrastrukture u pograničnim sredinama.

U razgovoru je izneta i činjenica da IPA program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije predstavlja jedan od najuspešnijih prekograničnih programa, u okviru kojeg Vojvodina sutra predaje šest projekata vrednih 23,4 miliona evra.