Aleksandar Sofić: Osnaživanje veza između Srbije i Srpske na svim institucionalnim nivoima

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić boravio je na Zlatiboru, gde se održava dvodnevna konferencija „Most“, studenata Republike Srpske i Srbije, u organizaciji Udruženja studenata Republike Srpske iz Novog Sada.

Konferenciju je otvorila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Ona je tom prilikom poručila da su inicijative udruživanja mladih sa različitih univerziteta temelj za održavanje zdravih veza sa institucijama gde će se čuti nove perspektive, te da to treba da bude putokaz za sve naredne generacije studenata.

Pozdravljajući studente, resorni sekretar Sofić istakao je da je okupljanje studenata pod nazivom „Most“ izraz čvrste rešenosti da se međusobne veze kontinuirano razvijaju na svim poljima, uključujući i visok nivo saradnje među studentima i njihovim asocijacijama.

„Ohrabrujuća je činjenica da saradnja Srbije i Srpske proteklih nekoliko godina ide uzlaznom putanjom, a poseban impuls svestranim vezama daje i aktivno učešće mladih generacija u uzajamnom negovanju prijateljskog i bratskog odnosa među pripadnicima srpskog naroda. Zbog toga nas posebno raduje činjenica da danas oko 7.000 studenata iz Republike Srpske studira na Novosadskom univerzitetu sa potpuno ravnopravnim statusom kao drugi studenti iz Srbije“, istakao je Sofić.

On je podsetio na to da presudan doprinos izuzetnim odnosima daje pre svega nedvosmislen pravac politike dva najviša državna rukovodstva, ali i da pokrajinske institucije u okviru svojih finansijskih mogućnosti sistemskim merama kontinuirano podržavaju brojne projekte direktnog povezivanja.

„Pokrajina Vojvodina uvek je nastojala da pomogne našem bratskom narodu. U proteklih nekoliko godina razvili smo brojne mehanizme kako bismo što efikasnije realizovali Protokol o saradnji potpisan 2017. godine. Proširili smo kapacitet delovanja pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Skupštinska saradnja je na izuzetnom nivou. Godine 2018. Pokrajinska vlada donirala je sanitetsko vozilo za potrebe primarne zdravstvene zaštite Opštini Srebrenica, a prošle godine finansirali smo izgradnju tri multifunkcionalna sportska terena u opštinama Modriča, Ribnik i Zvornik. Naravno, iskazali smo solidarnost u pružanju pomoći kada su vanredne situacije u pitanju i usmerili 12 miliona dinara za sanaciju zemljotresom pogođene opštine Kostajnica“, kazao je Sofić.

Sekretar je poručio mladima da će Pokrajina Vojvodina preko svojih institucija u strateškim projektima sa Republikom Srpskom zauzimati istaknuto mesto, pri čemu će saradnja u okviru programa iz oblasti obrazovanja i studentskog povezivanja biti posebno podržavana.