Ognjen Bjelić prisustvovao svečanosti povodom Dana Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je danas, 9. januara 2017. godine, obeležavanju Dana i Krsne slave Republike Srpske, koje je organizovao Savez krajiških udruženja Novog Sada „Savez Krajišnika“.

Kako je ovom prilikom rekao pokrajinski sekretar Bjelić, čestitajući 25. godišnjicu od osnivanja Republike Srpske i Krsnu slavu Svetog Stefana, Pokrajinska vlada će, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, u narednom periodu podržati sve inicijative i predloge koji mogu da unaprede odnose Vojvodine i Republike Srpske.

Sekretar Bjelić je naglasio da obeležavanje 9. januara ima veliki značaj za identitet Republike Srpske, jer se time izražava njen politički i državno-pravni identitet u okviru Dejtonskog sporazuma, te da će Pokrajinska vlada kontinuirano stvarati pretpostavke za ekonomsko jačanje saradnje i povezivanje Vojvodine i Republike Srpske.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović rekao je ovom prilikom da je Dan Republike Srpske dan kada su građani Republike Srpske uspostavili čvrste temelјe i obezbedili institucionalni prostor u okviru Dejtonskog sporazuma.

Prisutnima se obratila i predsednica Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić Milić koja je rekla da je ovo veliki dan za sve Srbe iz Republike Srpske, jer Republika Srpska opstaje već četvrt veka.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji obratio se predstavnik Boris Maksimović koji je naglasio da je ovaj dan sećanje na zavičaj, a da su Novi Sad, Vojvodina i Srbija učinili puno za Srbe iz Republike Srpske, te da je potrebno i dalјe razvijati i negovati odnose.

Svečanosti su prisustvovali crkveni velikodostojnici, predstavnici gradske i pokrajinske vlasti, a održan je i kulturno-umetnički program.