За суфинансирање пројеката локалних самоуправа стратешког значаја 13,5 милиона динара

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, уручио је данас уговоре представницима 14 градова и општина које су оствариле право на бесповратна средства путем конкурса за суфинансирање пројеката јединица локалних самоуправа стратешког значаја у области регионалног развоја.

Средства у вредности од око 13,5 милиона динара усмерена су са циљем подстицања регионалне развојне политике, координације свих нивоа власти, као и јачања институционалног оквира за спровођење регионалне политике.

„Овим конкурсима инсистираћемо на пројектима који могу да се финансирају средствима из покрајинског буџета, републичких фондова, али и на пројектима који ће се финансирати из ЕУ фондова“, рекао је Бјелић и поручио да ће се у наредном периоду износ средстава из различитих међународних фондова повећавати, те најавио расписивање нових конкурса планираних за наредну годину.

Покрајински секретар нагласио је да су данашњим потписивањем средства усмерена у седам неразвијених општина, у четири општине које припадају 1. категорији и три општине из 2. категорије развијености.

Како је Бјелић навео, покрајински секретаријат, приликом суфинансирања пројеката, руководиће се принципом регионалног развоја – равномерене расподеле средства, те ће подршка бити усмерена неразвијним општинама у мери која не угрожава развијене, као и да ће се уложити напор у анимирање општина које припадају 4. категорији развијености.