АП Војводина и јапанска Префектура Сага на корак до сарадње

Делегација Покрајинске владе коју предводи помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић борави у дводневној посети јапанској Префектури Сага, где се састала са генералним директором Нанријем Такашијем и директорком Дивизије за међународне послове те јапанске регије Мијуки Мацимуром.

На састанку се разговарало о могућностима успостављања међурегионалне сарадње између АП Војводине и Префектуре Сага, пре свега у привредном и економском сектору, затим у области образовања, културе и туризма, као и у развоју пољопривреде и руралних подручја.

Дракулић и Такаши су се сагласили да би продубљивање сарадње двеју регија, уз постојеће добре односе између Републике Србије и Јапана и стабилне политичке и економске прилике, у наредном периоду могло бити подржано потписивањем Заједничке изјаве о намерама сарадње између АП Војводине и Префектуре Сага.

Како је речено, кораци у конкретизовању сарадње подразумевали би прецизне акционе планове и организацију заједничких конференција, семинара и радионица.

„Такав вид сусрета подстакао би остваривање контаката и долазак инвеститора из Јапана у АП Војводину, као и представљање професионалних услуга Развојне агенције Војводине компанијама које би биле спремне да улажу у Војводини“, нагласио је Дракулић.

Током дводневне посете делегација Покрајинске владе посетила је, ради свеобухватнијег увида у потенцијале за сарадњу двеју регија, Универзитет у Саги „Optium“, идустријски „Smart Center“, сајамски изложбени центар „Хикијама“, као и Компанију за узгој цвећа у агробизнису „Clavel Japan“.

Такође, чланови покрајинске делегације посетили су град Карацу, где су са представницима градске управе обишли Компанију „Massive Drive Pic“, која производи спортску опрему.

Префектура Сага излази на два мора – Генкајско море на северу и Аријачко на југу. Развијена је интензивна производња пиринча и поврћа. Сага је највећи произвођач мандарина из стакленика, као и алги нори у Јапану. Развијена је и производња лука, соје, шпаргле, лотосовог корена, пшенице и чак 26 одсто производње извози се у Европу.

У посети Јапану били су и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и саветник председника Покрајинске владе за економска питања Горан Лазовић.