Видосава Ендерић: Прекогранична сарадња одлична полуга за наставак успешне сарадње АП Војводине и Жупаније Тимиш

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосава Ендерић примила је данас у Покрајинској влади делегацију Жупаније Тимиш предвођену јавним администратором жупаније Маријаном Василеом.

На састанку је разговарано о оснаживању сарадње двеју регија као и будућим активностима у вези са предстојећим програмским периодом 2021-2027 прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Ендерићева је оценила да Србија и Румунија имају изузетне резултате у досадашњој сарадњи у области прекограничних пројеката, што како је навела, потврђује успешна реализација пројекта “Бега”.

Она је том приликом најавила потписивање Споразума о сарадњи између АП Војводине и Жупаније Тимиш које се очекује у наредном периоду.

“Тиме ћемо озваничити а такође и оснажити и дати један правни оквир нашој досадашњој и будућој успешној сарадњи”, поручила је Ендерићева.
Саговорници су се сагласили да је за наредни позив прекограничне сарадње за који је одобрено 62 милиона евра, сада важан тренутак да се кандидују теме за стратешке пројекте који ће донети обострану корист за грађане пограничног подручја.

Било је речи о повезивању бициклистичких рута „Eurovelo“ које би дале додатни импулс развоју цикло али и сеоског туризма те о пројектима енергетске ефикасности, оснивању заједничке агро-платформе као и отварању граничног прелаза на потезу канала Бегеј.

Закључено је да би као наредни корак, од изузетног значаја било повезивање министарстава двеју регија, како би се реализација бројних пројеката убрзала. Датум за институционално повезивање могао би бити већ 21. септембар, када се обележава Дан еврорегионалне сарадње.