Видосава Ендерић: Настављамо оснаживање сарадње са Штајерском

Делегација Покрајинске владе, предвођена помоћницом секретара за регионални развој, међурегионалну сардњу и локалну сампоуправу Видосавом Ендерић, боравила је у дводневној посети Аустрији где су са предстваницима осам винарија са територије Војводине обишли неколико репрезантивних штајерских винарија у циљу размене примера добре праксе, искустава и нових технологија у области виноградарства.

Ендерићева се током боравка у Аустрији састала са председницом Парламента Штајерске Мануелом Ком у Грацу. Током разговора је оцењено да АП Војводина и Јужна Штајерска имају добре и пријатељске односе, те да постоји простор за оснаживање међурегионалне, те сарадње у области културе, образовања, привреде и туризма.

Чланови делегације Покрајинске владе присуствовали су предавању о преради хмеља организованом у школи лајбничког дистрикта у Штајерској, где су у оквиру програма посетили „сто на међи“, који предстваља симбол брисања граница било које врсте у Европској унији.

Осим винарија и туристичких рута, делегација АП Војводине посетила је Образовни центар за виноградарство и воћарство у Силбербергу као и уљару Хартлиб, где су се упознали са иновативним стандардима у области прераде и производње.

Посети Штајерској су присутвовали и подсекретар Секретаријата за привреду и туризам Славољуб Арсенијевић, саветница Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Јелена Милић, предстваник Туристичке организације Војводине, Милан Попов и сарадник Пољопривредног факултета, Младен Калајџић.