Постоји простор за унапређење сарадње између Војводине и региона Оломоуц у области спорта и омладинске политике

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез и подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић примили су данас делегацију из чешког региона Оломоуц, коју је предводио Михал Симерски, други заменик председника региона Оломоуц задужен за међународну сарадњу.

На састанку се разговарало о унапређењу сарадње између Војводине и региона Оломоуц, у области спорта, културе и образовања и конкретним пројектима којима би та сарадња била унапређена.

Како је овом приликом рекао покрајински секретар Владимир Батез, секретаријат којим руководи је заинтересован за сарадњу у области спорта између два региона, али је потребно створити предуслове за то.

– Покрајински секретаријат за спорт и омладину већ ради на афирмацији канцеларија за младе у војвођанским општинама, јер се показало да од 45 општина само 10 канцеларија функционише. Потребно је обезбедити већа средства за њихово функционисање, као и унапредити омладинску политику у Војводини у циљу побољшања стања у том сектору – истакао је секретар Батез.

Други заменик председника региона Оломоуц Михал Симерски је овом приликом истакао да је Оломоуцки регион поклонио два аутобуса општини Бела Црква, а највећу сарадњу је остварио са Црвеним крстом општине Пландиште са којим је за 11 година реализовао кампове за децу и омладину, кроз који је прошло око 300 деце, а сваки камп је био едукативног карактера, а започета је и изградња европског Центра за децу и младе у Хајдучици, који се гради средствима Јужно-моравског и Трнавског региона.

Како је на састанку рекао помоћник у Секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, сарадња са чешким регионом Оломоуц је започета 2003. године када је потписан споразум о сарадњи, а остварени су многи пројекти који се односе на привредну сарадњу, развој малих и средњих предузећа, регионалних развојних агенција и међусобну сарадњу универзитета и истраживачких центара, здравствених и социјалних установа, ако и у области спорта и туризма, а тенденција је да се оваква успешна сарадња настави.

– Србија се убраја у осам приоритетних земаља, односно приоритетних прималаца чешке развојне помоћи које су остварене у претходном програмском циклусу, а циљ је да досадашњу сарадњу унапредимо – рекао је помоћник Дракулић.

На састанку је предложено да се сусретну представници Факултета за спорт из Новог Сада и Универзитета Палацки у Оломоуцу, како би се потписао споразум о сарадњи, и како би се развила научна сарадња у области спорта, као и размена кадрова и студената.

Разговарано је и заједничком конкурисању за евопске фондове, о едукацији спортских инструктора и тренера, у области слободних физичких активности и рекреације, као и организације спортских кампова и размени стручњака у области спорта у оба региона.

Састанку су присуствовали и подсекретар и помоћник у Покрајинском секретаријату за спорт и омладиму Патрик Дрид и Драган Милић, као и председник општине Пландиште Јован Репац и секретар Црвеног крста Пландиште Радета Митроски.