У Скупштини АП Војводине одржана конференција о перспективи циркуларне економије у Србији

У Скупштини АП Војводине данас је одржана Међународна конференција „Од линеарног ка циркуларном – биоекономија у перспективи циркуларне економије у Србији – регионални и локални приступи“, у организацији Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа Алма Монс.

Ова међународна конференција је завршни догађај пројекта „GODANUBIO“, који имплементира партнерство 19 институција из 10 држава Дунавског региона, којe представљају најважније актере биоекономизације привреде тих држава.

Заменик покрајиснког секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки, нагласио је да је у Републици Србији током последњих пет година учињено пуно у облсти заштите животне средине, пре свега унапређења стопе рециклаже, али да, како је рекао, постоји велики простор за додатним унапређењима како би се до 2030. године постигли захтеви Европске уније у овој области.

„Циркуларна економија је последња инстанца у погледу збрињавања отпада. У том смислу, координацијом са локалним самоуправама кроз издавање дозвола, свакако вршимо усмеравање у погледу циркуларне економије и постижемо циљеве који се постављају , не само пред покрајинске секретаријате већ и пред Републику Србију “ , поручио је Парошки и додао да приватни сектор, а посебно мала и средња предузећа имају кључну улогу у процесу трансформације ка циркуларној и укључујућој економији у Србији.

Он је подсетио да је у току израда и Плана развоја АП Војводине 2023-2030. године који као једну од четири приоритетне области истиче управо заштиту животне средине.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор се захвалио организаторки скупа Милици Врачарић на упорности и истрајности у овој области од момента формирања Алма Монса до данас.

„Данашњу тему доживљавам као размишљања о могућности обуздавања халапљивости и враћању у нормалност. Обуздавању халапљивости великих компанија, да ствар профита некако сведемо на рационалност у трошењу ресурса. Мислим да данас по том питању не стојимо добро, а тренутна криза у Европи не доприноси решавању проблема“, рекао је Пастор.

Он је додао да је због свега наведеног од кључног значаја на ове теме разговарати на регионалном и локалном нивоу, јер конкретно у Војводини од једне тоне створене биомасе користи се само два одсто, а само једна бала сена може да замени 3,5 литре нафте. Он је казао да је важно што су данас на конференцији присутни и политика и стурка, али и привредници, јер се само њиховом сарадњом може решити проблем.

„Ми на нивоу државе, покрајине и нивоу локалних самоуправа по питању стратешких циљева стојимо добро. Међутим, кључно је да ли ћемо та опредељења претворити у реалност прво у нашим домаћинствим, у локалним самоуправама. Да се коригујемо, променимо оно што је у протеклих 50, 60 година постало нормалност, јер нас је то довело у данашњу ситуацију“, поручио је Пастор.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је ова институција препознала значај зелене агенде и циркуларне економије те је стога основан и Савет за циркуларну економију коју чине еминентни стучњаци.

„Препознајући важност ове теме јуче смо по пети пут отворили Регионални пословни форум уз учешће више од 250 компанија, а једна од кључних тема била је зелена агенда и циркуларна економија. Када будемо радили евалуацију Б2Б састанака, о резултатима ћемо обавестити стручну јавност и медије“, истакао је Вучуревић. Он је додао и да према подацима за првих девет месеци ове године у АП Војводини имамо првиредни раст од 5 одсто, за шта је у великој мери заслужна и циркуларна економија.Привредна комора Војводине одувек је била место окупљања привредника и центар догађања, те ћемо радо наставити да будемо добри домаћини свима који желе да дају допринос чистим енергијама, заштити животне средине и циркуларној економији“, казао је Вучуровић.

Током уводних излагања, учесницима конференције обратио се се и заменик покрајинског секретара  и начелник одељења за истраживање пољопривреде у Министарству пољопривреде Мађаске Акош Кристоф.

У наставку конференције, представници институција из ове области представили су примере добре праксе улоге јавног сектора у промоцији биоекономије и разговарали о програмима за финансирање одрживе биоекономске стратегије и дигиталним решењима за циркуларну економију.