У Новом Саду почео „Дан добављача – агробизнис 2023“

Данас је у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, у организацији Развојне агенције Војводине, почео шести по реду „Дан добављача“ који је ове године посвећен агробизнису, а према речима организатора окупиће 50 компанија и страних инвеститора из земље и региона, са преко 90 учесника.

Реч је о традиционалном привредном догађају, за који увек влада велико интересовање привредних субјеката јер омогућава малим и средњим предузећима да на директан начин успоставе прву комуникацију у процесу позиционирања на тржишту и уласка у мултинационалне ланце добављача.

„Ово су веома значајни сусрети где мала и средња предузећа, пољопривредна газдинства и привредници могу на најбољи начин показати са којим квалитетом располажу и директно ући у ланце добављача великих мултинационалних компанија чиме постају извозници. Ово са једне стране значи повећање обима производње и сигуран пласман на тржишту, а са друге стране велике компаније имају сигурне добављаче када су у питању пољопривредни производи, репроматеријал и сировине“, поручио је заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки.

Он је подсетио да Покрајинска влада издваја значајна средствa за подршку привредним субјектима, те да је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу ове године издвојио преко 320 милиона динара бесповратних средстава за набавку производне опреме.

„Део субвенција усмерен је управо на привредне субјекте који имају директну комуникацију са мултинационалним компанијама како би обезбедили што већу ефикасност, кавалитет и конкурентност у пласману за велике добављачке ланце“, поручио је Парошки.

Директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић нагласио је да је ове године у фокусу агробизнис као грана која има потенцијал за бржи развој. Како је Буљешевић навео, до сада је кроз шест година реализовано преко хиљаду Б2Б састанака и 180 потписаних уговора, а за данас су најављени купци из Србије, Црне Горе, Румуније и Велике Британије.