У Новом Саду одржана радионица поводом реализације међународног пројекта SOLICO

Након успешних радионица у Подгорици и Сарајеву, данас је и у Новом Саду одржана радионица поводом реализације међународног пројекта SOLICO финансираног од стране Европске уније.

Покрајинснки секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу један је од 11 партнера из 9 земаља, на пројекту чији циљ је укључивање улога јавних органа власти, цивилног друштва и волонтера за време кризе, као и подстицање међународне солидарности учењем из искуства пандемије изазване вирусом Ковид 19.

Радионицу су отворили помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић и саветник за међународне послове и Европу у Покрајинском министарству Штајерске, Гернот Валтер.

Еднерићева је обраћајући се присутнима, истакла да је пандемија Ковида 19 изазвала велике последице и промене у свим сферама друштвеног живота, али да је веома значајно што кроз овакве пројекте имамо прилику да савладамо неке нове лекције и усвојимо нова знања и стратегије функционисања у кризним моментима.

„Оно што је веома важно јесте чињеница да је европска, национална и локална солидарност свакако означена као најзначајнији фактор током периода кризе, као и значај волонтирања и активног учешћа у локалним друштвима у одржавању услуга и подршци најрањивијим групама друштва“ поручила је Ендерићева.

Саветник за међународне послове и Европу у Покрајинском министарству Штајерске нагласио је да размену искустава кроз међународне пројекте овога типа можемо да искористимо и применимо на актуелна кризна дешавања која погађају Европу када су у питању енергенти али и криза изазвана ратом који се одиграва на европском тлу.

Током два тематска блока било је речи о механизмима здравственог одговора на пандемију вируса Ковид 19 у АП Војводини, као и интерсекторском приступу у борби са пандемијом те значају волонтеризма током тарајања кризе на територији АП Војводине.

Присутнима су се обратили бројни стручњаци из јавног и цивилног сектора, а закључак радионице јесте значај утицаја и нивоа укључености јавних институција, цивилиног друштва и грађана у време кризе, те размене информација, као и примера одговарајућих решења која могу послужити за будуће сличне ситуације.