Србима у Српској и Федерацији БиХ девет милиона за пројекте у осам локалних самоуправа

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић данас је, заједно са директором Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душком Ћутилом, уручио уговоре вредне девет милиона динара представницима институција и организација осам локалних самоуправа у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Средства која опредељује Покрајинска влада усмерена су за побољшање услова, опстанак и останак српског становништва у тим општинама. Донацијом од девет милиона динара обезбедиће се опрема за сензорну собу Удружења за децу са потешкоћама у развоју у Требињу, фудбалски терен у општини Фоча, теренско возило за Дом здравља у Невесињу, реконструкција Друштвеног дома у општини Оџак, набавка опреме за Ватрогасно друштво у Пелагићеву те обнова и градња помоћних објеката православних цркава у Бањалуци, Добоју као и манастира Веселиње у Гламочу.

„Покрајинска влада наставиће са подршком Србима ван матичне земље, а у прилог томе говори и увећање средстава којима располаже Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону за чак 80 одсто у односу на претходну годину, захваљујући чему се сви пројекти веома ефикасно спроводе“, поручио је Софић. Он је најавио да ће активности помоћи српском становништву бити проширене и на територије Словеније, Румуније, Хрватске, Мађарске, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило истакао је да се институције АП Војводине заједнички труде да успоставе свеобухватну сарадњу са Србима који живе у земљама региона.
„Ово је само један у низу пројеката којима желимо помоћи институцијама и организацијама у Републици Српској и Федерацији БиХ“, казао је Ћутило.

Додели уговора присуствовао је и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац.