Софић учествовао на 50. годишњој конференцији Асоцијације европских граничних регија

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић учествовао је данас путем видео-линка на 50. годишњој конференцији Асоцијације граничних регија (АЕРБ). Асоцијација окупља више од стотину регија чланица унутар и изван Европе, а тема овогодишњег скупа који се одржава у холандском граду Арнхему јесте „Европски зелени одговор“.

„Србија је прва земља у региону Западног Балкана која је израдила Мапу пута за циркуларну економију, чији је циљ да подстакне цело друштво на корените промене у односу према ограниченим ресурсима“, казао је Софић отварајући панел-дискусију истичући неопходност примене циркуларних пословних модела и мотивисања индустрије за креирање нових радних места, као и иновативних одрживих решења за тржишта.

„Добар део нових пројеката, који су вредни 17 милијарди евра, од чега је више од десет милијарди за обновљиве изворе енергије, градиће се у Војводини“, подсетио је Софић и нагласио да је Зелена агенда у новој преспективи 2021–2027. уврштена у све програме прекограничне сарадње који су у плану.

Ресорни секретар је навео да АП Војводина следи националну Мапу пута, коју је Влада Републике Србије усвојила у мају 2020. године.

„У складу са том мером, у сектору малих и средњих привредних субјеката у 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, постоји обавеза да они своје пословање ускладе са стратешким циљем Републике Србије, да наша економија до 2040. године постане нискоугљенична и ресурсно веома ефикасна“, поручио је Софић.

Током панел-дискусије ресорни секретар истакао је важност препорука Европске комисије да у преговарачком процесу за приступање Србије Европској унији у наредном периоду буде отворен и кластер 4, који подразумева и Зелену агенду, која ће омогућити да Србија и цео регион постану климатски неутралан и еколошки одговоран простор.

Софић је закључио да смо на сигурном путу да то и остваримо, али да је Србији и свим земљама које још нису достигле довољан ниво економског развоја потребна велика подршка Европске уније да у свакодневном животу остваре циљеве из Зелене и Дигиталне агенде и да постепено замењују фосилна горива обновљивим изворима енергије, јер су традиционални извори још увек доминантан чинилац у функционисању привреде.

Домаћин овогодишње конференције која се одржава на више локација у трајању од 20. до 22. октобра је покрајина Гелдерланд.

Онлајн укључењу присуствовала је помоћница секретара Видосава Ендерић.