Софић у Сенти: Улагањем у локалне самоуправе можемо зауставити одлив младог становништва

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић боравио је данас у радној посети општини Сента где се састао са председником Општине Рудолфом Цегледијем.

На састанку се разговарало о тренутном стању, могућностима и потребама ове општине, као и о примени Плана развоја локалних самоуправа који је недавно ступио на снагу, учешћу локалних самоуправа на конкурсима за повлачење средстава из доступних фондова Евроспке уније, те унапређивању индустријске зоне у циљу привлачења страних инвеститора.

Ресорни секретар Софић том приликом је изјавио, да је Сента као општина која припада првој категорији развијености, добар пример праксе када је у питању учешће у конкурсним активностима које спроводи Покрајиснки секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, те да укупан трансфер покрајинских институција према Сенти у протеклих неколико година износи 478 милиона динара од чега је из Покрајинског секретаријата опредељено више од 25 милиона динара.

„Такође, Сента не заостаје ни када су у питању активности и учешће у програмима Интеррег ИПА прекограничне сарадње. Наиме, у протеклом програмском периоду 2014-2020, Сента је кроз програме прекограничне сарадње Мађарска-Србија, Руминија-Србија и Европа за грађанке и грађане, повукла више од 870 хиљада евра, што је добар резултат“, нагласио је секретар.

Софић је казао да је Секретаријат дужан да се води принципом равномерног регионалног развоја, али да је неретко случај да општине прве и друге категорије чешће конкуришу за бесповратна средства док су општине треће и четврте категорије по досадашњем искуству пасивније. Он је том приликом апеловао на представнике свих општина да узму учешће првенствено на конкурсима Покрајинских секретаријата а онда и у програмима прекограничне сарадње.

„Покрајински секретаријат пружиће пуну подршку у процесу утврђивања потреба и мапирања приоритетних пројеката који ће допринети првенствено бољем животу грађана а онда и привредном расту и задржавању радне снаге на локалу, али предуслов за то су заједнички напори и добра комуникација између представника свих 45 војвођанских општина и покрајинских институција које су вам на располагању“ , поручио је Софић.

Председник Општине Рудолф Цегледи захвалио се на подршци Покрајинске владе и оперативности Покрајинског секратријата истакавши да Сента као погранична општина настоји да створи што повољнији амбијент који ће спречити одлив младог становништва из Сенте.

Посети је присуствовао и помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Шандор Егереши.