Софић: Синергија свих нивоа власти предуслов за адекватан равномерни регионални развој

Данас је у Врднику, у организацији конзорцијума пет акредитованих регионалних развојних агенција одржан први Форум о регионалном развоју на подручју АП Војводине. Догађај је окупио преко 100 представника релевантних чиниоца регионалног развоја чија је улога да пруже подршку дугорочном и свеобухватном равномерном развоју региона у Републици Србији.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је данашњи догађај резултат сублимације свих активности које се од 2016. године до данас спроводе са, како је рекао, приоритетним циљем ове покрајинске администрације – убрзаним економским развојем.

” У том процесу, било је од изузетног значаја деловати са свих нивоа власти, како би створили локални и регионални амбијент који може да омогући напредак сваког појединца, а важна улога  припада управо регионалним развојним агенцијaма. Стога смо, поред бројних конкурсних линија које спроводимо, увели  и меру за подршку регионалним развојним агенцијама и на тај начин са циљем јачања институционалних оквира на локалном нивоу за спровођење регионалне политике, у последње две године определили пет милиона динара”, поручио је Софић.

Ресорни секретар осврнуо се и на теме Форума међу којима су заштита животне средине, економски развој и институционална подршка регионалном развоју, истакавши да су умногоме наслоњене на окосницу „Плана развоја АП Војводине 2023-2030“, стратешког документа који ће трасирати пут Војводине у наредних осам година.

“ То је јасан показатељ синергије свих нас који смо уједињени око истог циља, а то је да АП Војводину одржимо просперитетном и перспективном регијом”,  казао је Софић подвукавши да Војводина већ сада парира светски развијеним европским регијама, те да је већ дуго место које привлачи све снажније привредне инвеститоре а уједно и врло пожељно место за живот обичног грађанина.

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек који је говорио и на панелу “Могућности сарадње са партнерским организацијама кроз креирање и имплементацију заједничких планова и програма”,  нагласио је да регионални развој чини предуслов за економски али и развој друштва у целини, што је неопходно за сам опстанак поједних делова наше земље.

“Данас знамо да без равномерног регионалног развоја свих подручја нема развоја у целини, односно да велике регионалне диспропорције утичу на развој целе државе”, поручио је Ђерлек и најавио нове мере које ће како је рекао, бити усмерене на израду стратешких докумената  који ће умањити разлике у развоју појединих делова земље.

Према речима менаџера пројекта Развојне агенције Банат, Радомира Топалова, конзорцијум   пет Развојних агенција покренуо је овај пројекат у намери да подстакну и мотивишу додатне активности које доприносе регионалном развоју, а неке од њих постоје већ две деценије на подручју Републике Србије,  и као такве чине кредибилне партнере како јавном тако и приватном сектору да актуализују значај регионалног развоја.

Форум је одржан у организацији Регионалне развојне агенције Бачка, Регионалне развојне агенције Срем, Регионалне развојне агенције Панонрег, Регионалне развојне агенције Јужни Банат и Регионалног центра за друштвено-економски развој, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.