Софић присуствовао свечаности поводом Дана општине Бач

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић присуствовао је данас свечаној седници Скупштине општине Бач поводом обележавања Дана општине и 79 година од ослобођења у Другом светском рату.

Секретар Софић је истакао да je општина Бач прославила још један значајан јубилеј – 20 година одржавања манифестације „Дани европске баштине – Дани Бача“, те подсетио на то да је Покрајинска влада ове године тој општини определила средства у износу од око 130 милиона динара, од чега је свакако најзначајније уређење атарских путева и отресишта и санација саобраћајница у насељеним местима Бач и Вајска.

Покрајински секретаријат је тој локалној самоуправи за протекле две године доделио око пет милиона динара за различите намене. Из буџетске резерве издвојено је и око 50 милиона за финансирање наставка изградње стамбене зграде за социјално угрожена лица.

„Важно је нагласити да Бач, као ретко која општина у Војводини, има изузетно богато културно наслеђе,  а резултат тога је и пројекат ′Векови Бача′, али и номинација пројекта ′Културни предео Бача′ за упис на Унескову листу светске културне и природне баштине, чиме би овај пројекат и формално постао највиши оквир за очување и одрживост нематеријалног културног наслеђа”, рекао је Софић.

Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу за промоцију овог пројекта издвојио је средства у износу од милион динара, која су била усмерена за израду потребне документације за формирање Центра заједнице Културног предела Бача.

„Морам да истакнем да је по статистичким подацима општина Бач смањила број незапослених, и да скренем пажњу на чињеницу да свака локална самоуправа има не само законску обавезу, већ и одговорност да се континуирано залаже за то да грађанима створи још боље услове за живот и рад и да тако на најбољи начин одговори свим савременим изазовима”, нагласио је секретар Софић и честитао свим добитницима престижне Октобарске награде Општине Бач. Признања су лауреатима уручили председник Општине Стева Панић и председник Скупштине општине Драган Амиџић.

Овогодишњи добитници су Одбојкашки клуб „Партизан“, Ловачко удружење „Фазан“ и Полицијска управа општине Бач, као и успешни појединци у областима спорта и привреде.

Свечаности поводом обележавања Дана општине Бач присуствовали су и представници Амбасаде Словачке у Републици Србији, Града Новог Сада, општина Бачка Паланка и Темерин, општине побратима Нови Град из Републике Српске и Вуковарско-сријемске жупаније из Хрватске.