Софић на састанку Радне групе Националног конвента о Европској унији

Данас је у Привредној комори Војводине одржан састанак Радне групе Националног конвента о Европској унији која прати Поглавље 22 у процесу евроинтеграција Републике Србије.

Догађај је окупио највише покрајинске званичнике и представнике организација цивилног друштва и академске заједнице у циљу конструктивног дијалога и сагледавања препрека у бржем напретку Србије на путу европских интеграција, посебно када је у питању ефикасност актуелних политика и инструмената регионалног развоја, мониторинг и евалуација ефеката тих инструмената, унапређење институционалног капацитета на локалном и регионалном нивоу, креирање пост-ковид политике регионалног развоја и јачање апсорпционе моћи за коришћење средстава из фондова ЕУ.

Обраћајући се присутнима, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић подсетио је на то да је Покрајинска влада покренула процес израде Плана развоја АП Војводине за период 2022–2030, којим ће бити обухваћене области друштвеног развоја, заштите животне средине, економског развоја и инфраструктуре.

„Данас су глобалне турбуленције изазване пандемијом проузроковале непредвидивост будућности у социо-економском смислу. Из тог разлога још је важније утврдити како ће се националне политике прилагодити изазовима са којима ће се суочити региони и који ће бити одговор на те изазове“, поручио је Софић истакавши важност планског приступа развоју у економији, привреди и свим другим областима друштвеног живота.

Софић се осврнуо на надлежности у оквиру ресорног секретаријата и навео да ће у овом процесу Секретаријат локалним самоуправама пружати конкретну подршку у виду бесповратних средстава, али и у фази спровођења плана развоја и управљања јавним политикама на локалном подручју.

„Од суштинске је важности и прекогранична сарадња и привлачење инвестиција преко ИПА и других фондова који нам стоје на располагању. На тај начин радимо на заједничком решавању проблема и што већем искоришћавању пограничних потенцијала. Сарадња се, пре свега, остварује са жупанијама која се граниче са АП Војводином, у Мађарској, Румунији, Хрватској и Босни и Херцеговини“, подсетио је ресорни секретар и нагласио да је подршка прекограничној сарадњи један од предуслова како би се подручја учинила отпорнијим на заједничке изазове.

Координаторка Радне групе Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић истакла је да тема регионалног развоја треба да буде приоритет владе, како републичке тако и покрајинске, као и да је Поглавље 22 у процесу евроинтеграција усмерено на активну комуникацију са грађанима.

Председница Европског покрета у Србији Јелена Минић подсетила је на то да искуства са институцијама Европске уније треба да омогуће много шире ангажовање локалних самоуправа и регионалних центара у свим доменима децентрализованог развоја, што омогућава да се убрзају неопходне реформе и умање знатне разлике које постоје у територијалном развоју Србије.

Састанку Радне групе присутвовали су и проф. др Милица Увалић са Департмана политичких наука Универзитета у Перуђи, саветник директора Републичког завода за статистику проф. др Едвард Јакопин, сарадник у Институту за територијалну економску подршку Драгиша Мијовић, координатор Радне групе за регионални развој и координацију структурних инструмената др Валентина Иванић и помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић.