Софић и Петричевић: Заједнички радити на подизању привредне активности у Српској

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић разговарао је данас у Покрајинској влади са министром привреде и предузетништва у Влади Републике Српске Вјекославом Петричевићем.

У разговору је оцењено да је сарадња Србије и АП Војводине са Српском у протеклом периоду интензивирана, те да је акценат на даљем унапређењу економских односа и подизању привредне активности у Српској, кроз заједнички рад на привлачењу инвеститора.

„Стратешки интерес Србије и АП Војводине је јака Република Српска. Због тога је важно да заједнички успоставимо механизме који ће омогућити да Српска искористи наше ресурсе у привлачењу инвестиција, као и да заједнички радимо на промоцији привредних потенцијала Српске“, казао је Софић.

Он је подсетио да је потписивањем споразума конкретизована институционална сарадња између развојних агенција АП Војводине и Српске, које ће радити на привлачењу инвестиција и промоцији индустријских зона. Такође, договорен је заједнички наступ на међународним сајмовима, а прва прилика за представљање привредних и туристичких потенцијала биће већ у октобру, на сајмовима у Минхену и Милану.

Министар Петричевић је казао да су Српској неопходна улагања и подизање привредне активности.

„Искуства Србије и АП Војводине на том пољу су богатија и због тога је помоћ у тражењу решења и могућности да се одређене инвестиције из Србије покрену у Српској – значајна“, рекао је министар Петричевић додавши да је важно да се повећа и трговинска размена између Србије и Српске.

Он је још навео да ће улагање из Србије од 10,5 милиона евра у развој инфраструктуре индустријских зона сигурно допринети привлачењу инвеститира у Српску.

Прилику да представи привредне потенцијале, пре свега индустријске зоне и најатрактивније локације за улагање, Српска ће имати 29. септембра, на традиционалној манифестацији „Дани Српске у АП Војводини“.

У разговору је истакнуто да је сарадња са Српском унапређена и у областима културе, образовања, спорта. Посебно су интензивиране активности на побољшању услова живота српског становништва кроз програме Фонда за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону.

Састанку је присуствовао и секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, који је нагласио да је у протеклом периоду парламентарна сарадња између АП Војводине и Српске подигнута на изузетно висок ниво, захваљујући политичком оквиру који је пружило деловање председника Србије и руководства Парламента Српске. Он је најавио да ће у првој половини октобра бити одржана свечана седница Скупштине АП Војводине поводом обележавања 30 година рада Парламента Српске.