Софић: АП Војводина и Улм настављају оснаживање сарадње

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се данас у Покрајинској влади с градоначелником Улма Гунтером Цишом и градоначелницом Новог Улма Катрин Албштајгер, са сарадницима.

Будући да се немачки градови Улм и Нови Улм налазе у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска, с којима АП Војводина има веома добре дугогодишње односе, на састанку је било речи о могућностима интензивирања сарадње, првенствено у области међурегионалног повезивања, као и о пројектима у вези с Дунавским сливом, али и о заштити животне средине, повезивању стручњака из области информационих технологија и о пројектима у области културе.

Саговорници су се сагласили с тим да је проналажење заједничких решења за реализацију пројеката у области заштите животне средине, очувања климе и чисте воде изузетно значајно.
„Заштита животне средине веома је важна тема, која је свакако високо рангирана у приоритетима политичке агенде Републике Србије”, поручио је Софић, истичући притом да су искуства и примери добре праксе земаља чланица Европске уније веома драгоцени.

Оцењено је да би сарадња у области повезивања универзитета и области иновативних информационих технологија могла бити плодоносна, те је договорен састанак с представницима Института Биосенс.

Имајући у виду титулу Европска престоница културе, коју носи Град Нови Сад, говорило се и о активностима у вези с десетом јубиларном Дунавском конференцијом, чији ће домаћин бити АП Војводина. Такође, немачка страна је током састанка показала интересовање за пројекат израде филма о Милеви Марић и Алберту Анштајну.